På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gymnasiekompetensyrken Spela filmen

Gymnasiekompetensyrken

Vilket jobb kan man få direkt efter gymnasiet om man gick ut ett högskoleförberedande gymnasieprogram?

Det är en fråga som ställs av ungdomar som efter ett högskoleförberedande program bestämmer sig för att inte ansöka om fortsatta studier utan vill få jobb. De kanske vill studera senare, efter det att de har arbetat i några år, eller inte alls vill studera mera.

Det är svårt att direkt efter gymnasiet få en fast anställning, dvs tillsvidare på heltid. Mycket oftare får man i stäIIet tidsbegränsade / tillfälliga behovsanställningar likt vikariat eIIer "timmar vid behov". Det är Iättare att få fast anstäIIning om man har Iärt sig något praktiskt yrke på gymnasiet.

Med tiden kan man oftast få bättre anställningsvillkor, bland annat på grund av att man lär sig arbete och visar "framfötterna".

Nedan presenterar vi yrken, inom vilka man lättast kan få jobb utan att ha någon form av eftergymnasial utbildning och utan att på gymnasiet ha lärt sig något speciellt yrke.

Det finns ett antal yrken som man kan söka med enbart allmän gymnasiekompetens, men som ändå kräver viss utbildning, men den behövliga internutbildningen ges på arbetsplatsen när man blivit anställd.

Ett exempel på ett yrke där man kan få internutbildning på arbetsplatsen är Truckförare - har man truckkort eller B-körkort är det lättare att få anställning, men det finns också möjlighet att företag anställer personer utan truckkort och utbildar under arbetstid, antingen på arbetsplatsen eller genom att få gå en kurs. Truckkort kan man få för antingen en viss typ av truck, t.ex gaffeltruck eIIer för flera olika typer av truck och utbildningen kan vara från några timmar upp till tre veckors kurs/utbildning på heltid.

ADMINISTRATION

Telefonkommunikatör, Provförrättare, Administratör, Handläggare, Inkassohandläggare, Bemanningsplanerare, Personalplanerare, Fastighetsmäklarassistent, Platsagent, Trafikplanerare, Trafikvärd, BiljettkontroIIant, Fraktassistent inom fIyget, Schemaläggare, Kontorsvärd/kontorsvärdinna, Inkassohandläggare/collector

HANDEL

Kassapersonal, Förpackningsarbetare, Mystery shopper, Medarbetare på en biograf, Säljare, Telefonförsäljare, Bilförsäljare, Båtsäljare, Företagssäljare, Orderplockare, Pizzabud, Lagerarbetare, Butiksplockare

SKOLA

Läxhjälpare, Lärarassistent, Juniorlärare, Studiehandledare, Elevassistent, Skolvärd/skolvärdinna

SOCIALT ARBETE

Ledsagare, Personlig assistent, God man, Störningsjourspersonal

KULTUR

EvenemangspersonalStatistBiblioteksassistentPåklädare, Inspicient, Sufflör

HÄLSA- OCH SJUKVÅRD

Sjukhustransportör, Hemtjänstpersonal, Undersköterska, Servicemedarbetare inom sjukvården

Inom yrken som t.ex Konstmodell och Röstskådespelare samt säsongsyrken som t.ex jordgubbsplockare/bärplockare och jordgubbsförsäljare är det mycket svårt att försörja sig, oftast är det ett extraarbete vid sidan av annat jobb eller studier.

ANDRA SERVICEYRKEN

Barnvakt, Pizzabagare, Spa-medarbetare, Cykelbud, Blomsterbud, Kaffetekniker, Växtskötare, Brevbärare, Hotellreceptionist, Nattportier, Pet Groomer, Uthyrare, Diskare, Servitör/servitris, Cafebiträde, Butler, Campingplatsföreståndare, Croupier

Det finns också några yrken som kräver att man har specialla egenskaper - mentala eller fysiska eller både och, ofta krävs det medfödd talang men även hårt arbete/träning/övning och det är inte alla som kan försörja sig inom de yrkena, men kika gärna även på dessa yrken:

Skådespelare, Musiker, Filmyrken, Professionell idrottsutövare, Provsmakare, Låtskrivare, Författare, Bloggare, Skribent, Artist, Smyckesdesigner, llustratör, Konstmålare, Konsthantverkare

ÖVRIGT

Baxare, PT (personlig tränare), Lekvärd, Parkvärd, Konferensvärd/värdinna, Städare, Lokalvårare, Fönsterputsare, Stallarbetare, Vaktmästare, Kyrkvaktmästare, Kyrkogårdsföreståndare, Frukostvärd/värdinna, Flygvärd/värdinna, Flygbussvärd, Tågvärd/värdinna, KriminaIvårdare, Rivningsarbetare, Grovarbetare, Bärplockare, Handpaketerare, SOS-operatör, Optikerassistent, Apoteksassistent, Tolk, Skrivtolk, Entreprenör/egenföretagare, Privatdetektiv, Privat chaufför, Äventyrare, Croupier, Parkeringsvakt, Egenföretagare, Voi Hunter

Länktips

Kika gärna även på Sommarjobbare, Extrajobbare och Springvikarie, som är de anställningsformer som ofta är första jobbet för en ungdom eller för en nyanländ person i Sverige.

Har du en obesvarad fråga som Studie- och yrkesvägIedare borde kunna svara på - gå in på fragasyv.se och ställ dina frågor!

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.