Företagssäljare
Spela filmen

Företagssäljare

Företagssäljare säljer varor och tjänster till andra företag. I branschen kallas det för att sälja business to business, B2B. Företagssäljare kan jobba som innesäljare, dvs kunden kommer till dig, eller som utesäljare då du besöker kunden eller med en blandning av dessa försäljningssätt.

Den gemensamma nämnaren är att skapa långvariga affärsrelationer. En företagssäljare ska ha mycket goda kunskaper om företagets produkter liksom även goda kunskaper om konkurrenternas produkter.

I ett tillverkande företag kan rollen innebära att sälja större volymer, så kallad partihandel till grossister. Företagssäljare jobbar ofta även mot detaljhandeln och mot industriföretag som ska använda produkter i egen tillverkning.

Utbildning

Det är arbetsgivaren som avgör vilka krav på utbildning som ställs, men vanligt krav är minst gymnasiekompetens eller annan likvärdig utbildning samt att du behärskar svenska i såväl tal som skrift.

Du utbildas mer specifikt på arbetsplatsen. Eftergymnasial utbildning är en merit och det finns passande utbildningar bl.a inom yrkeshögskola.

Personliga egenskaper

Förmågan att få kontakt och lyssna in kundens behov och få ett förtroende är avgörande för att lyckas som företagssäljare. Självständig planering och en stor drivkraft att nå uppsatta säljmål är också mycket viktiga för att passa som företagssäljare.

Arbetsplats

När det gäller lönen erbjuds du vanligtvis en fast lön plus provision, vilket betyder att en del av lönen utgörs av en fast grundlön och andra delen är rörlig. På så sätt är du garanterad viss minimiinkomst men kan samtidigt tjäna ganska mycket om du är en duktig företagssäljare.

Visste du att...?

... det här yrket är mansdominerat, ca 70% av yrkesverksamma är män.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.