Företagsmäklare

Företagsmäklare

Företagsmäklare bistår med proffshjälp under försäljning, ett förvärv eller genomförande av annan ägarförändring i ett företag. Företagsmäklare medverkar vid köp och försäljning av företag och kommersiella fastigheter. 

Ofta leder företagsmäklare ett företag genom hela processen/projektet.

Företagsmäklares arbetsuppgifter är ofta bredare och omfattar mer än bara själva försäljningen. Företagsmäklaren vill gärna komma in tidigt i processen vid en planerad företagsförsäljning för att vidta åtgärder för att öka företagets marknadsvärde och/eller för att underlätta och snabba på säljprocessen.

Företagsmäklare kan också vara företagares rådgivare när företagaren redan har kontakt med köparen men behöver en företagsmäklares expertis för att genomföra försäljningen av företaget.

Till den som är på jakt efter att köpa ett företag kan företagsmäklare erbjuda hjälp genom ett sökuppdrag.

Företagsmäklare erbjuder även rådgivning vid andra former av ägarförändringar – t.ex analys, värdering och processledning för att identifiera och ta in partners och investerare i situationer där företaget behöver tillskott av ägarkapital och/eller kompletterande kompetens.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som företagsmäklare. Många nuvarande svenska företagsmäklare är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller har kandidatexamen i Ekonomi alt har andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Ekonomiprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  25 Lediga jobb som företagsmäklare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.