En jurist är expert på att analysera och lösa juridiska problem och tolka lagar och avtal. Arbete med juridik finns i de flesta branscher.
Som jurist kan du arbeta med utredningar, förhandla, granska eller upprätta kontrakt och andra rättsliga handlingar.
Arbetsuppgifterna som jurist skiftar mycket beroende på vilket område man jobbar inom. Som jurist kan du t ex arbeta som Företagsjurist, Verksjurist, Affärsjurist eller så kan du arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos Polisen. Jurister kan även få uppdrag som konkursförvaltare.
Som jurist kan man också specialisera sig inom offentlig rätt t ex inom migrations- och barnrätt.
Vill man undervisa i juridik på gymnasiet, kan man genom Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), bli behörig lärare i juridik på gymnasiet.
Grunden för juristens arbete är att samla, läsa in och bearbeta juridiskt material som lagtexter, förordningar, avtal och vägledande beslut för att finna de rättsregler och den tillämpning som ska användas för att lösa problemet.
Ofta presenterar juristen sitt arbete skriftligt och redovisar vad man kommit fram till vid en föredragning eller förhandling.
Att förhandla och företräda någon är en viktig del av juristers arbete. Juristen företräder sin uppdragsgivare när avtal och kontrakt ska tecknas. Jurister kan företräda en privatperson, företag, organisation eller en folkgrupp.
Att fatta beslut hör till arbetet för många jurister. Ofta rör det sig om beslut som får stor betydelse för andra människors liv, arbete och ekonomi eller medborgarskap och för den som fattar beslutet innebär det ett stort ansvar. Att ge råd till uppdragsgivaren, när det gäller avtal eller tvister, ingår också ofta i juristen arbete.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.
Framtidsutsikter
Arbetsförmedlingen bedömer att det blir fortsatt balans mellan utbud och efterfrågan på jurister både under det närmaste året och på fem till tio års sikt. Jurister har under många år haft en mycket stabil arbetsmarknad och den förväntas fortsätta att vara så även framöver.
De flesta jobben för jurister finns i regionhuvudstäder och tätorter där det finns många myndigheter och företag.
Personliga egenskaper
Som jurist bör du ha lätt för att uttrycka dig både muntligt och skriftligt. Juristen bör även ha utmärkta kunskaper i svenska och mycket goda kunskaper i engelska språket. Logiskt och sakligt tänkande är också viktigt. En jurist bör även kunna skapa kontakt med och lyssna på andra människor samt sätta sig in i deras situation.
Arbetsplats
Jurister finns inom många olika verksamheter, exempelvis på KFM, på Datainspektionen, som Konsumentvägledare, Konsumentombud, som Barn- och elevombudet eller som DO.
Övrigt
MBL - Medbestämmandelagen - som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarens medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
39 liknande yrke(n)
- Adoptionshandläggare
- Advokat
- Advokatsekreterare
- Affärsjurist
- Allmänhetens Pressombudsman
- Barn- och elevombudet
- Barnombudsman
- Beslutsfattare på Migrationsverket
- Bokförlagsyrken
- Civil utredare
- DO (Diskrimineringsombudsman)
- Domare
- Domstolshandläggare
- Domstolsyrken
- Ekonom
- Familjerättssekreterare
- Fiskal
- Företagsjurist
- Företagsmäklare
- Internationell rättsvetare
- IP-konsult
- IP-paralegal
- Jämställdhetssamordnare
- Kronofogde
- Kronoinspektör
- Licensexpert
- Markförhandlare
- Notarie
- Nämndsekreterare
- Paralegal
- Patentombud
- Rättssociolog
- Rättsvetare
- Sakkunnig / rådgivare / förhandlare
- Samhällsvetare
- Skattekonsult
- Utredare
- Verksjurist
- Åklagare