På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Notarie
Spela filmen

Notarie

Notarie är inget, i traditionell bemärkelse, yrke.
Notarie är en betald del av en tjänstemannautbildning som man kan antas till efter att ha avlagt en fullständig juristexamen.

Som notarie på domstol arbetar man med många intressanta och utmanande uppgifter. Notarier gör rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får man själv handlägga vissa mål och ärenden. Notarier kan också få leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Om du arbetar en tid som notarie på en förvaltningsmyndighet, till exempel på Migrationsverket eller på Åklagarmyndigheten får du god inblick även i andra rättsområden. Uppgifterna där kan handla om att göra rättsutredningar, att arbeta med normtillämpning, att bereda och föredra ärenden. Uppgifterna varierar naturligtvis beroende på var du tjänstgör.

Praktiskt arbete varvat med utbildning
En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du har hela tiden en handledare som stöttar och utvärderar din utveckling. Du arbetar naturligtvis också i tätt samarbete med andra kollegor på din arbetsplats.

Förståelse för hela rättskedjan
Förutom att du får en bred erfarenhet av verksamheten på den domstol och den förvaltningsmyndighet där du arbetar får du en bra förståelse för hela rättskedjan. Du har många kontakter även utanför den arbetsplats där du tjänstgör.

Att vara notarie är ett ansvarsfullt arbete som påverkar enskilda människor och samhället i stort. Sveriges Domstolar bidrar till att upprätthålla rättssäkerheten och är därmed en grundbult i vårt demokratiska statsskick. Som notarie blir du en del av det.

Notarietjänstgöringen regleras i Notarieförordningen (1990:469). Yrkets "Officiella" benämning är Notarius publicus.

Utbildning

Man behöver vara svensk medborgare och ha en juristexamen för att söka notarietjänstgöring. Man bör alltså, först, bli jurist, innan man kan söka en notarietjänst.
Notarietjänstgöringen, eller att sitta ting som det brukar kallas, innebär vanligen 2 års tjänstgöring under ledning av en domare.

Lilla ordboken
Framtidsfullmakt - fullmakt som börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om sina personliga & ekonomiska affärer. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.