På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Advokat
Spela filmen

Advokat - är en skyddad titel. Yrket Advokat hör till de så kallade Reglerade yrken. Här kan du se info om vilka andra yrken som också hör till de Reglerade yrken.

Även om en advokat ska kunna arbeta inom många olika områden har det blivit vanligt under senare år att man specialiserar sig, t.ex. inom affärsjuridik.

Advokaten ska bevaka klientens intressen inom ramen för lagstiftning och god advokatsed. Som advokat arbetar man med rådgivning och förhandlingar i domstol. Under rättegången förhör advokaten vittnen och parter och lägger fram sin syn på ärendet. Som advokat har man tystnadsplikt och måste vara oberoende i alla avseenden.

En advokat kan också få i uppdrag att försvara någon som är misstänkt för brott. Advokaten tar del av förundersökningsprotokoll och annat utredningsmaterial som finns i ärendet och träffar klienten för samtal, man söker fram de rättsregler som gäller och den praxis, hur man dömt i andra liknande fall, som är tillämpliga.

Utbildning

Bara den som har antagits som ledamot i Sveriges Advokatsamfund får i Sverige kalla sig för en advokat. För att bli antagen som medlem måste man ha en svensk juristexamen. För sökande från andra EU / EES-länder och Schweiz gäller särskilda regler.

För att bli advokat ska man först genomgå 4,5 års juridisk utbildning och ta juristexamen vid ett universitet. Därefter krävs minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist, vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. Idag måste också alla som vill bli advokater uppnå advokatexamen, en utbildning som avslutas med en muntlig examination.

När man uppfyller alla dessa krav kan man ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Ansökan om inträde prövas av Advokatsamfundets styrelse. Förutom de formella kraven måste den sökande också ha ordnad ekonomi, vara redbar och i övrigt lämplig för advokatverksamhet.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir fortsatt balans mellan utbud och efterfrågan på jurister både under det närmaste året och på fem till tio års sikt. Jurister har under många år haft en mycket stabil arbetsmarknad och den förväntas fortsätta att vara så även framöver.

Arbetsplats

Som advokat kan man vara anställd på en advokatbyrå eller driva en egen advokatbyrå, som egenföretagare.

Visste du att...?

... tuppen Maurice friades 5 sept 2019 av rätten på ön Oléron vid Frankrikes västra kust. Brottet tuppen anklagades för var att han galit för högt och för mycket.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Advokatfirma söker en advokat

Arbetsgivare / Ort: Advokatfirman Alnashi AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast och rörlig lön

Ansök senast 16 July (11 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-16
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Advokat

Färdigheter
Krav
  • Medlemskap i Advokatsamfundet

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet
Vår firma växer och vi är i behov av förstärkning. Vi söker därför en advokat (enbart advokater med svensk juristexamen får söka) som kan vara med och hjälpa med byråns ärenden inom brottmål, migration och familjerätt.

Tillträde enligt överenskommelse och självklart är alla ansökningar och intervjuer hemliga ifall du inte vill att din nuvarande arbetsgivare ska veta.

Vi är öppna för en sammanslagning med en mindre byrå då lokalerna vi har kan lätt ta in 4 jurister.
Arbetsgivare
Advokatfirman Alnashi AB
Warfvinges väg 26
11251 STOCKHOLM
Ansökan
Ansök senast 16 July (11 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.