DO (Diskrimineringsombudsman)

DO (Diskrimineringsombudsman)

Vad är Diskrimineringsombudsmannen (DO)?

Diskrimineringsombudsmannen, förkortat DO, är en statlig myndighet med uppdraget att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter för alla. DO arbetar utifrån diskrimineringsgrunder som kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

DO:s arbete för ett mer jämlikt samhälle

DO arbetar strategiskt och långsiktigt med att identifiera områden i samhället där risken för diskriminering är särskilt stor. Myndigheten fokuserar på att skapa strukturella förändringar och påverkar lagstiftning, arbetsgivare, skolor och andra aktörer för att förbättra likabehandlingen.

Anmäla diskriminering – så går det till

Som privatperson har du möjlighet att anmäla diskriminering till DO. Det kan handla om upplevd diskriminering i arbetslivet, till exempel om du blivit missgynnad på grund av graviditet eller föräldraledighet. Du kan också anmäla diskriminering i skolan, exempelvis på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

Exempel på situationer där DO kan hjälpa

  • Diskriminering på arbetsplatsen vid rekrytering eller löneförhandling.

  • Negativ särbehandling av föräldralediga.

  • Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

  • Trakasserier i skolan baserade på kön eller etnicitet.


DO utreder inte varje enskilt ärende, men använder anmälningarna som underlag för sitt strategiska arbete mot diskriminering.

 

Utbildning

För att kunna jobba som Diskrimineringsombudsman behöver man vara utbildad jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.