På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Reklamombudsman

Reklamombudsman

Reklamombudsmannen (RO) är instiftad av näringslivet på initiativ av Sveriges Annonsörer och Näringslivets delegation för marknadsrätt. Det är alltså inte en statlig myndighet, utan näringslivets självreglering.

Eftersom Reklamombudsmannen inte är någon myndighet har den därför ingen sanktion att tillgå, men de allra flesta företag följer RO's rekommendationer och många företag eller annonsörer väljer att ta bort sin reklam eller att ändra i den redan innan beslutet är fattat av RO. Många gånger räcker det med att en anmälan kommer in för att inse att kommunikationen inte mottogs på det sättet som det var tänkt eller att man faktiskt har gjort påståenden som inte är korrekta.

Reklamombudsmannen publicerar besluten som en vägledning för marknadens olika aktörer så att alla förstår var gränsen går och hur reglerna bör tolkas. En effekt av reklamombudsmannens arbete blir också ”name and shame” - "den massmediala skammen" -  som drabbar dem som fälls av reklamombudsmannen.

Tanken är att RO ska verka för en hög etisk nivå i kommersiell marknadskommunikation. Det är Reklamombudsmannens opinonsnämnd, som sätter praxis. Ungefär hälften av det RO prövar handlar om könsdiskriminerande reklam.

  • Vem som helst kan anmäla en reklam. Reklamombudsmannen kan även välja att pröva reklam på eget initiativ.
  • Om du vill anmäla en annons som du anser bryter mot marknadsföringslagen är det i stället Konsumentverket du ska vända dig till. Om de kommer fram till att marknadsföringen bryter mot lagen får företaget först en chans att rätta till det. Annars kan de välja att ta ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen.

Utbildning

De flesta som jobbar som RO har någon form av juridisk utbildning för att kunna utföra det dagliga jobbet i att bedöma inkommande fall. På gymnasiet rekommenderas, i första hand, läsa på Ekonomiprogrammets inriktning Juridik.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.