På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konsumentvägledare
Spela filmen

Konsumentvägledare

Som konsumentvägledare ger du råd och information till allmänheten i olika konsumentfrågor. Det kan gälla att informera om kundens rättigheter vid köp av en vara eller tjänst. Andra frågor gäller hushållsekonomin. Du hjälper den som söker råd att göra upp en hållbar budget. I den planeringen ingår att se över avtal med till exempel elleverantörer, telebolag och försäkringsbolag för att nedbringa kostnaderna. Skuldrådgivning kan ingå som en del av arbetet. I vissa kommuner finns särskilda skuldrådgivare.

Konsumentvägledarna kan ge råd och stöd i olika situationer. Personer kan vara missnöjda med något de köpt, ha problem med en hantverkare eller ha svårt att tolka ett avtal. De kan ha frågor inför köp av en vara eller en begagnad bil. Konsumentvägledare informerar om vilka lagar som gäller och hjälper konsumenter med reklamationer. Om det uppstår en tvist mellan konsumenten och säljaren kan konsumentvägledare fungera som medlare.

Utbildning

För att få jobba som konsumentvägledare i Sverige måste man i grunden vara jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist.

Visste du att...?
Svenska hushåll spenderar circa 33 % av sina inkomster på shopping av detaljhandlingsvaror (det är den utgift som svenskarna lägger mest pengar på). Källa: Handelsrådet. Svenska konsument har 3 år på sig att klaga på varor och tjänster, som inte höll "måttet".

Lilla ordboken

  • KPI - förkorning för Konsumentprisindex. KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige.
  • Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering; Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.