På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konsumentvägledare
Spela filmen

Konsumentvägledare

Som konsumentvägledare ger du råd och information till allmänheten i olika konsumentfrågor. Det kan gälla att informera om kundens rättigheter vid köp av en vara eller tjänst. Andra frågor gäller hushållsekonomin. Du hjälper den som söker råd att göra upp en hållbar budget. I den planeringen ingår att se över avtal med till exempel elleverantörer, telebolag och försäkringsbolag för att nedbringa kostnaderna.

Skuldrådgivning kan ingå som en del av arbetet. I vissa kommuner finns särskilda skuldrådgivare.

Konsumentvägledarna kan ge råd och stöd i olika situationer. Personer kan vara missnöjda med något de köpt, ha problem med en hantverkare eller ha svårt att tolka ett avtal. De kan ha frågor inför köp av en vara eller en begagnad bil.

Konsumentvägledare informerar om vilka lagar som gäller och hjälper konsumenter med reklamationer. Om det uppstår en tvist mellan konsumenten och säljaren kan konsumentvägledare fungera som medlare.

Utbildning

För att få jobba som konsumentvägledare i Sverige måste man i grunden vara jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visste du att...?

... svenska hushåll spenderar ca 33% av sina inkomster på shopping av detaljhandlingsvaror.

... svenska konsumenter har 3 år på sig att klaga på varor och tjänster, som inte höll vad de lovat.

Visa mer
Visa mindre

6 Lediga jobb

Ombudsman/ förhandlare till Pappers

Arbetsgivare / Ort: Poolia Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 19 January (1 dag kvar)
Publicerad: 2020-12-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Ombudsman

Om jobbet
Är du en engagerad förhandlare som delar arbetarrörelsens värderingar? Svenska Pappersindustriarbetareförbundet söker dig som vill arbeta med förhandling, rådgivning och utbildning. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad och du kommer att samarbeta med engagerade kollegor i en omväxlande roll. Tjänsten är placerad i centrala Stockholm. Välkommen med din ansökan! Om tjänsten I din roll som ombudsman/ förhandlare kommer du att företräda medlemmar och förbundet i förhandlingar med arbetsgivare på olika nivåer. Du kommer att genomföra centrala förhandlingar och ha en aktiv roll i kollektivavtalsförhandlingar. Vidare kommer du även att arbeta med rådgivning mot i första hand förtroendevalda, vara delaktig i alla förbundets verksamheter samt företräda Pappers i olika arbetsgrupper. Hålla föredrag på utbildningar och konferenser samt vara aktiv i olika nätverk är en del av tjänsten vilket även resor kommer att vara. Dina huvudsakliga kompetensområden: - arbetsrätt - arbetsmiljö - avtalsförsäkringar Pappers förbundskontor är ett rikstäckande servicekontor för de 54 lokala avdelningarna, som i sin tur företräder förbundets 14 000 medlemmar med service inom alla fackliga områden. Den lokala fackliga organisationen och förankringen är stark i Pappers. Alla avdelningar har ett eget avtal, frågor som arbetstider och lön är frågor som regleras i lokala avtal av våra lokala företrädare. Pappers är ett av 14 LO förbund. Vem är du? Vi söker dig som har stor förhandlingsvana tillsammans med erfarenhet och kunskap inom arbetsrätt. Har du även erfarenhet av förhandlingar på förbundsnivå så är det meriterande. Rollen innebär många kontakter med såväl medlemmar som förtroendevalda, det ställer krav på att du är kommunikativ och har goda kunskaper i svenska, både skriftligt och muntligt. Det är också viktigt att du har en pedagogisk förmåga och trivs med att tala inför grupp. Om du även har goda kunskaper i engelska är det meriterande. Det en fördel om du har erfarenhet av att arbeta med Office 365 och CRM-system. Då resor ingår i tjänsten är körkort ett krav. Personliga egenskaper är viktigt för att lyckas i rollen och vi söker dig som kan skapa goda relationer, är lösningsorienterad och som arbetar strukturerat, med en god prioriteringsförmåga. Om verksamheten Pappers är ett av de minsta LO förbunden både till antalet medlemmar och storleken på förbundskontoret, men vi har en nittiofemprocentig organisationsgrad och en hundraprocentig kollektivavtalstäckningsgrad. Förbundet fyller 100 år den 1 oktober 2020 och är ett av de få förbund som är organisatoriskt intakta. Närheten och den direkta kommunikationen med såväl förtroendevalda som medlemmar är för oss helt avgörande. Är man medlem i Pappers ska man alltid känna sig företrädd.
Arbetsgivare
Poolia Sverige AB
Hemsida: http://www.poolia.se
Ansökan
Ansök senast 19 January (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Handledare till Matmissionen Jakobsberg

Arbetsgivare / Ort: Stadsmissionen
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Samhällsvägledare

Om jobbet
Matmissionen är Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde som arbetar med matsvinn. I Jakobsbergs centrum finns vår sociala matbutik och även lager- och logistikverksamhet kopplat till detta. Vi har människor som arbetstränar i alla delar av vår verksamhet och söker nu dig som under cirka ett år vill vara handledare hos oss. Att vara handledare: I handledaruppdraget stödjer du personer som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetslivet genom att bland annat: - Säkerställa att butiken/lagret har personer i arbetsträning - Initiera kontakt med externa parter, t.ex. Arbetsförmedlingen, och delta i möten/leda studiebesök med deltagare i arbetsträning och handläggare - Tillsammans med den som arbetstränar lägga upp målsättning för arbetsträningsperioden - Coacha/stödja deltagaren och följa upp hur arbetsträningen går genom regelbundna samtal - Stötta och motivera deltagaren till externa kontakter på arbetsmarknaden - Stötta deltagaren i yrkesvalidering - Samverka med övrig personal för att ge deltagaren bästa möjliga förutsättningar under arbetsträningsperioden - Ansvara för dokumentation av arbetet Vidare förväntas du också i viss utsträckning vara del av den operativa verksamheten. Vi söker dig som: - står bakom Stockholms Stadsmissions värdegrund - har relevant utbildning för tjänsten, exempelvis som socionom eller motsvarande - har erfarenhet av att coacha andra - har erfarenhet av att arbeta med personer som står långt från arbetsmarknaden Det är meriterande om du - har butiks-/lagererfarenhet - har erfarenhet av att arbeta med livsmedel - har MI-utbildning För att lyckas i rollen som handledare är du trygg, självgående och strukturerad. Du har ett coachande sätt och lätt för att skapa och underhålla kontakter. Vidare är du serviceinriktad, flexibel och har god samarbetsförmåga. Goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift, samt datorvana är ett krav. Övrigt: Anställningen är ett vikariat tom januari 2022. Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse Eventuellt finns möjlighet till förlängning. Anställningsgrad delvis flexibelt, men som minst 75%. Tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningstiden gått ut. Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle för alla. Detta gör vi genom att arbeta med social omsorg, utbildning och arbetsintegration. Något som vi gjort ända sedan 1853 då vi bildades för att hjälpa dem som hade det sämst i samhället. Vårt mål är att alla ska få nya livschanser, stärka sin egenmakt och vara delaktiga i samhället. Stockholms Stadsmission erbjuder människor akut hjälp, råd och stöd till sociala rättigheter, boende, arbetsträning samt utbildning för att förebygga och bryta utanförskap. Vårt främsta verktyg är att människor stärker sin tro på sig själva och sin egen förmåga. På så sätt skapar vi tillsammans ett hållbart och mänskligare samhälle för alla.
Arbetsgivare
Stadsmissionen
Hemsida: https://www.stadsmissionen.se/
Ansökan
Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Vikarierande student- och doktorandombud

Arbetsgivare / Ort: Göteborgs Universitets Studentkårer / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)
Publicerad: 2020-12-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Göteborgs universitets studentkårer söker en vikarie för ett av våra två student- och doktorandombud. Tjänsten är på 100 procent mellan 1 mars och 30 september och 50 procent mellan 1 oktober och 31 december. Under juli månad håller GUS verksamheten stängd och du kommer därför att ha semester under den perioden, eventuell övrig semester förläggs i överenskommelse med arbetsgivaren.

Vi är en sammanslutning av studentkårer vid Göteborgs universitet som gemensamt bedriver påverkansarbete för studenternas bästa. Vi är en liten och nära arbetsplats som passar perfekt för dig som vill vara självständig i ditt arbete.

Studentombuden utgör en gentemot universitetet oberoende instans med syfte att hjälpa studenter (inklusive doktorander) som stött på problem i sin utbildning, samt att utgöra stöd åt studenter studenter som ställs inför Disciplinnämnden vid Göteborgs universitet. Arbetet genomförs i nära kontakt med studenter och t.ex. lärare, kursledning, programansvarig eller prefekt. I ditt arbete utgår du från såväl lag och förordning som universitetets lokala regelverk. Du kommer att arbeta under tystnadsplikt.

Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta att

 • rådgiva och stödja studenter i enskilda ärenden,
 • medverka på (digitala vid hemarbete, alternativt på GUS kontor eller i Göteborgs universitets lokaler vid arbete på plats) möten mellan student och lärare, kursansvarig, eller annan företrädare för universitetet,
 • svara på frågor från studenter, studentkårer eller universitetet om studenters rättigheter i enlighet med gällande regelverk, samt
 • rapportera in anonymiserad statistik kring studentärenden,
 • delta i utvecklingsarbete för ombudsverksamheten.

Under arbetstid (förutom raster) förväntas du vara tillgänglig (digitalt vid hemarbete) via mejl och telefon, samt för möten.

Inom tjänsten ingår ett uppdrag på 25 procent med pilotprojektet “En enkel väg in” med särskilt fokus på att hjälpa studenter som har blivit utsatta för diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Du ansvarar inom ramen för projektet för en (under pandemin digital) drop-in-mottagning för studenter. Arbetsuppgifterna är i övrigt desamma.

Mer information om ombudsverksamheten finns på https://gus.gu.se/studentombud.

Vi söker dig som har:

 • Förmåga att möta, stödja och lyssna på människor som kan befinna sig i svåra situationer.
 • Förmåga att arbeta självständigt likväl som god samarbetsförmåga.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
 • Relevant högskoleutbildning med avslutad examen.
 • Grundläggande juridisk kompetens med inriktning mot förvaltningsrätt och högskolejuridik.
 • Kunskap om diskriminering och arbetsmiljöförfattningar.

Meriterande är:

 • Erfarenhet av fackligt arbete eller studentkårsarbete.
 • Erfarenhet av att arbeta med diskriminerings- och trakasserifrågor.
 • Kännedom om Göteborgs universitet.
 • Erfarenhet av att arbeta som ombud vid andra lärosäten eller inom liknande organisationer.
 • Ytterligare juridisk kompetens.

Personlig lämplighet är avgörande för tjänsten. Skicka CV och personligt brev till [email protected] Märk ditt mejl med "Vikarietjänst student- och doktorandombud" i ämnesraden. Intervju och anställning sker löpande. Vi följer kollektivavtal för Ideella och idéburna organisationer med lönesättning enligt branschavtal.

Arbetsgivare
Göteborgs Universitets Studentkårer
Götabergsgatan 17
41134 Göteborg
Hemsida: gus.gu.se
Ansökan
Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Vänsterpartiet Göteborg söker ombudsman för vikariat

Arbetsgivare / Ort: Vänsterpartiet Göteborg / GÖTEBORG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Tidsbegränsad anställning fr.o.m. 2021-05 t.o.m. 2022-04-30 (önskad start i maj, exakt startdatum enl. överenskommelse).

Vänsterpartiet Göteborg är ett av Vänsterpartiets största partidistrikt. Över 2600 medlemmar är organiserade i tio partiföreningar. Vänsterpartiet Göteborgs verksamhet drivs framförallt av ideella krafter och styrs av gemensamt fattade beslut.

Partiets verksamhet samordnas från distriktsexpeditionen som bemannas av fyra heltidstjänster inom följande ansvarsområden: kommunikation, partiföreningsstöd, arrangemang och administration. Förutom personalen på distriktsexpeditionen arbetar tre kommunalråd och sex politiska sekreterare för Vänsterpartiet i stadshuset.

Nu söker vi en ombudsman med ansvar för partiföreningsstöd till distriktsexpeditionen som ska vikariera när vår ombudsman är föräldraledig.


Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna som ombudsman med ansvar för partiföreningsstöd innebär bl.a. följande:

 • stötta partiföreningsstyrelser med att planera sin verksamhet
 • stötta partiföreningar med att arrangera möten, studier och utåtriktade aktiviteter
 • stötta partiföreningarna i att arbeta med Vänsterpartiets medlemsregister
 • skapa nyhetsbrev för partiföreningsstyrelser
 • planera och genomföra kampanjer med särskilt ansvar för att engagera partiföreningarna
 • planera och genomföra utåtriktade och interna evenemang, utbildningar och manifestationer
 • tillsammans med övrig personal planera och administrera distriktsstyrelsens och arbetsutskottets möten


Kvalifikationer

Du sympatiserar med och har god kännedom om Vänsterpartiet. Erfarenhet från uppdrag eller engagemang i Vänsterpartiet eller närstående organisationer är meriterande och värderas högt.

Du ska ha föreningsvana och erfarenhet av styrelsearbete i Vänsterpartiet eller andra ideella organisationer.

Du har förmåga att arbeta självständigt och kan identifiera och ta initiativ till lösningar på problem eller utmaningar som uppstår. Samtidigt är du bra på att samarbeta och förstår vikten av att förankra olika beslut i en medlemsstyrd organisation.


Upplysningar

Personalen på distriktsexpeditionen arbetsleds av distriktsstyrelsens arbetsutskott.

Tidsbegränsad anställning 2021-05 t.o.m. 2022-04-30 (önskad start i maj, exakt startdatum enl. överenskommelse).

Omfattning: 100% (37,5 tim/vecka).

Oreglerad arbetstid, arbete kvällar och helger förekommer.

Lön: Enligt handels kollektivavtal för politisk sekreterare.


Ansökan

Mejla din ansökan senast den 31 januari, märkt med “Ombudsman”, till e-post: [email protected]


Vill du veta mer?

Sara Carlsson Hägglund (arbetsgivare - ledamot i arbetsutskottet)

E-post: [email protected]

Telefon: 076-229 10 71


Jennie Wadén (ombudsman)

E-post: [email protected]

Telefon: 073-384 46 42


Arbetsgivare
Vänsterpartiet Göteborg
ANDRA LÅNGGATAN 20
41328 GÖTEBORG
Hemsida: http://goteborg.vansterpartiet.se/
Ansökan
Ansök senast 31 January (13 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Projektledare till Yalla Trappan

Arbetsgivare / Ort: Yalla Trappan / Malmö
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 4 February (17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbetProjektledare till Yallalotsar #jobbjustnu
Om Yalla Trappan

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö. Yalla Trappan drivs av en ideell förening och verkar för samhällets och individers nytta. Yalla Trappan bidrar till jämställdhet, egenmakt och till integration bl a genom närmande och etablering i arbets- och samhällslivet. Yalla Trappans ambition är att förbättra invandrade kvinnors hälsa och ekonomiska självständighet genom att skapa arbetstillfällen baserade på befintliga kunskaper samt att i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad rusta invandrade kvinnor som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden för arbete och/eller studier.Om Projektet

Yallalotsar är ett samverkansprojekt mellan Yalla Trappan, Förskoleförvaltningen i Malmö stad, Institutionen för kvinnors och barns hälsa från Uppsala universitet, Svenska kyrkan och Barnrättsinstitutet i Lund. Genom projektet Yallalotsar vill samverkansparterna med gemensamma insatser verka för att stärka små barns hälsa, utveckling och lärande samt ge familjer i utsatthet bättre förutsättningar för en god hälsa och en väg till utbildning och arbete.


Syftet med projektet är att främja ökad medvetenhet och kunskap om barns utveckling och behov samt förståelse för vikten av förskola i barns språk- och sociala utveckling bland nyanlända, asylsökande, utlandsfödda och familjer med små barn i utsatta områden. Att nå denna målgrupp kommer att ske med hjälp av Yallalotsar, kvinnor som är tvåspråkiga (svenska och ytterligare ett språk som talas i området, framför allt arabiska, somali, farsi och dari) och delar social och kulturell bakgrund med målgruppen. Yallalotsarna arbetar utifrån en mentorskapsmodell utvecklad av den svenska läkaren Ingrid LeRoux i Sydafrika, den s.k. Philani-modellen. Detta arbetssätt har utvärderats och dokumenterats vetenskapligt och visats ha goda effekter på barns utveckling och hälsa. Philani-modellen bygger på relationsskapande och tillit, samt vikten av stöd och utbildning till Yallalotsarna att agera som förebilder i samhället, och har valts ut efter kompetens, både yrkesmässig och personlig. Yallalotsarna blir därmed en länk mellan det etablerade samhället och familjer i utanförskap.


Projektledarens uppgifter

 • att projektleda omfattningen av projektet.
 • att planera, prioritera, leda och styra projektet utifrån projektansökan och styrgruppens beslut och hur uppnå rätt kvalitet.
 • att demokratiskt samordna projektets mål, uppdrag och arbetsuppgifter.
 • att arbetsleda, handleda och skapa ett kreativt arbetsklimat i projektgruppen och stimulera nytänkande.
 • att nätverka, skapa goda långsiktiga relationer till andra organisationer och förvaltningar så att projektet växer och utvecklas.
 • att dokumentera, analysera, utvärdera och rapportera nuläge, resultat och metod-/måluppfyllelse till styrgrupp och samarbetsparter.Projektledarens önskade kvalifikationer och egenskaper -

 • Erfarenhet av att ha arbetat med målgruppen
 • Erfarenhet av projekt-/arbetsledning
 • Erfarenhet av dokumentation och rapportering
 • Kännedom om samhällets funktioner och uppbyggnad
 • Självständig med god samarbetsförmåga och bra på att bygga goda relationer
 • Strukturerad, strategisk och effektiv med projektets målsättning i sikte
 • Självtillit, nyfiken och pedagogisk
 • Ansvarsfull, kommunikativ, tydlig och inspirerande


Tjänsten är på 75% med tillträde i januari 2021. Kollektivavtal finns.

Yalla Trappan tillsätter tjänsten ur ett mångfaldsperspektiv.


Arbetsgivare
Yalla Trappan
Von Rosens Väg 1
21366 Malmö
Hemsida: www.yallatrappan.se
Ansökan
Ansök senast 4 February (17 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Vägledare (natt) - hemlöshetsverksamheter

Arbetsgivare / Ort: Stadsmissionen
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 4 May (3 månader 16 dagar kvar)
Publicerad: 2020-11-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Samhällsvägledare

Om jobbet
Vill du göra skillnad för personer i hemlöshet? Sök rollen som vägledare nattetid hos oss! I rollen som vägledare har du ett varierat arbete där du arbetar för att personer i hemlöshet ska ha tillgång till välfärd, boende och möjlighet att få basbehoven tillgodosedda. Du har ett viktigt uppdrag där du ger våra deltagare möjlighet att tillgodose basbehov såsom mat, sömn, dusch och tvätt. I rollen som vägledare arbetar du för att skapa goda relationer med syfte att motivera deltagare till en positiv förändring genom att bl.a. uppmuntra till deltagare ska ta del av dagverksamhet och ha kontakter med ombuden i verksamheten. Du hjälper deltagare att ha koll på deras individuella planering och i arbetet ingår dokumentation och vissa administrativa uppgifter. Vi söker dig som har minst gymnasieexamen. Det är meriterande om du har utbildning inom socialt arbete ex. behandlingsassistent, socialpedagog eller motsvarande. Du har: - Erfarenhet av arbete med personer i hemlöshet, aktivt missbruk och/eller psykisk ohälsa - Goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift - Goda IT-kunskaper Du är lugn, strukturerad, serviceinriktad och har god samarbetsförmåga. Vidare är flexibel och har förmåga att sätta dig in i andras situation. Övrigt Tjänsten är på 85%. Arbete nattetid inkl. helger- och helgdagar. Visst kvällsarbete förekommer. Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle för alla. Detta gör vi genom att arbeta med social omsorg, utbildning och arbetsintegration. Något som vi gjort ända sedan 1853 då vi bildades för att hjälpa dem som hade det sämst i samhället. Vårt mål är att alla ska få nya livschanser, stärka sin egenmakt och vara delaktiga i samhället. Stockholms Stadsmission erbjuder människor akut hjälp, råd och stöd till sociala rättigheter, boende, arbetsträning samt utbildning för att förebygga och bryta utanförskap. Vårt främsta verktyg är att människor stärker sin tro på sig själva och sin egen förmåga. På så sätt skapar vi tillsammans ett hållbart och mänskligare samhälle för alla.
Arbetsgivare
Stadsmissionen
Hemsida: https://www.stadsmissionen.se/
Ansökan
Ansök senast 4 May (3 månader 16 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.