Som konsumentvägledare ger du råd och information till allmänheten i olika konsumentfrågor. Det kan gälla att informera om kundens rättigheter vid köp av en vara eller tjänst. Andra frågor gäller hushållsekonomin. Du hjälper den som söker råd att göra upp en hållbar budget. I den planeringen ingår att se över avtal med till exempel elleverantörer, telebolag och försäkringsbolag för att nedbringa kostnaderna.
Skuldrådgivning kan ingå som en del av arbetet. I vissa kommuner finns särskilda skuldrådgivare.
Konsumentvägledarna kan ge råd och stöd i olika situationer. Personer kan vara missnöjda med något de köpt, ha problem med en hantverkare eller ha svårt att tolka ett avtal. De kan ha frågor inför köp av en vara eller en begagnad bil.
Konsumentvägledare informerar om vilka lagar som gäller och hjälper konsumenter med reklamationer. Om det uppstår en tvist mellan konsumenten och säljaren kan konsumentvägledare fungera som medlare.
Utbildning
För att få jobba som konsumentvägledare i Sverige måste man i grunden vara jurist.
Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.
Samarbetspartner
Skulle du vilja visa en relevant länk på denna yrkespresentation?
Klicka här för mer information >>
Visste du att...?
... svenska hushåll spenderar ca 33% av sina inkomster på shopping av detaljhandlingsvaror.
... svenska konsumenter har 3 år på sig att klaga på varor och tjänster, som inte höll vad de lovat.
6 Lediga jobb
Ombudsman/ förhandlare till Pappers
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Ombudsman
Handledare till Matmissionen Jakobsberg
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Samhällsvägledare
Vikarierande student- och doktorandombud
Göteborgs universitets studentkårer söker en vikarie för ett av våra två student- och doktorandombud. Tjänsten är på 100 procent mellan 1 mars och 30 september och 50 procent mellan 1 oktober och 31 december. Under juli månad håller GUS verksamheten stängd och du kommer därför att ha semester under den perioden, eventuell övrig semester förläggs i överenskommelse med arbetsgivaren.
Vi är en sammanslutning av studentkårer vid Göteborgs universitet som gemensamt bedriver påverkansarbete för studenternas bästa. Vi är en liten och nära arbetsplats som passar perfekt för dig som vill vara självständig i ditt arbete.
Studentombuden utgör en gentemot universitetet oberoende instans med syfte att hjälpa studenter (inklusive doktorander) som stött på problem i sin utbildning, samt att utgöra stöd åt studenter studenter som ställs inför Disciplinnämnden vid Göteborgs universitet. Arbetet genomförs i nära kontakt med studenter och t.ex. lärare, kursledning, programansvarig eller prefekt. I ditt arbete utgår du från såväl lag och förordning som universitetets lokala regelverk. Du kommer att arbeta under tystnadsplikt.
Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta att
- rådgiva och stödja studenter i enskilda ärenden,
- medverka på (digitala vid hemarbete, alternativt på GUS kontor eller i Göteborgs universitets lokaler vid arbete på plats) möten mellan student och lärare, kursansvarig, eller annan företrädare för universitetet,
- svara på frågor från studenter, studentkårer eller universitetet om studenters rättigheter i enlighet med gällande regelverk, samt
- rapportera in anonymiserad statistik kring studentärenden,
- delta i utvecklingsarbete för ombudsverksamheten.
Under arbetstid (förutom raster) förväntas du vara tillgänglig (digitalt vid hemarbete) via mejl och telefon, samt för möten.
Inom tjänsten ingår ett uppdrag på 25 procent med pilotprojektet “En enkel väg in” med särskilt fokus på att hjälpa studenter som har blivit utsatta för diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Du ansvarar inom ramen för projektet för en (under pandemin digital) drop-in-mottagning för studenter. Arbetsuppgifterna är i övrigt desamma.
Mer information om ombudsverksamheten finns på https://gus.gu.se/studentombud.
Vi söker dig som har:
- Förmåga att möta, stödja och lyssna på människor som kan befinna sig i svåra situationer.
- Förmåga att arbeta självständigt likväl som god samarbetsförmåga.
- Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
- Relevant högskoleutbildning med avslutad examen.
- Grundläggande juridisk kompetens med inriktning mot förvaltningsrätt och högskolejuridik.
- Kunskap om diskriminering och arbetsmiljöförfattningar.
Meriterande är:
- Erfarenhet av fackligt arbete eller studentkårsarbete.
- Erfarenhet av att arbeta med diskriminerings- och trakasserifrågor.
- Kännedom om Göteborgs universitet.
- Erfarenhet av att arbeta som ombud vid andra lärosäten eller inom liknande organisationer.
- Ytterligare juridisk kompetens.
Personlig lämplighet är avgörande för tjänsten. Skicka CV och personligt brev till [email protected] Märk ditt mejl med "Vikarietjänst student- och doktorandombud" i ämnesraden. Intervju och anställning sker löpande. Vi följer kollektivavtal för Ideella och idéburna organisationer med lönesättning enligt branschavtal.
Göteborgs Universitets Studentkårer
Götabergsgatan 17
41134 Göteborg
Hemsida: gus.gu.se
Vänsterpartiet Göteborg söker ombudsman för vikariat
Tidsbegränsad anställning fr.o.m. 2021-05 t.o.m. 2022-04-30 (önskad start i maj, exakt startdatum enl. överenskommelse).
Vänsterpartiet Göteborg är ett av Vänsterpartiets största partidistrikt. Över 2600 medlemmar är organiserade i tio partiföreningar. Vänsterpartiet Göteborgs verksamhet drivs framförallt av ideella krafter och styrs av gemensamt fattade beslut.
Partiets verksamhet samordnas från distriktsexpeditionen som bemannas av fyra heltidstjänster inom följande ansvarsområden: kommunikation, partiföreningsstöd, arrangemang och administration. Förutom personalen på distriktsexpeditionen arbetar tre kommunalråd och sex politiska sekreterare för Vänsterpartiet i stadshuset.
Nu söker vi en ombudsman med ansvar för partiföreningsstöd till distriktsexpeditionen som ska vikariera när vår ombudsman är föräldraledig.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna som ombudsman med ansvar för partiföreningsstöd innebär bl.a. följande:
- stötta partiföreningsstyrelser med att planera sin verksamhet
- stötta partiföreningar med att arrangera möten, studier och utåtriktade aktiviteter
- stötta partiföreningarna i att arbeta med Vänsterpartiets medlemsregister
- skapa nyhetsbrev för partiföreningsstyrelser
- planera och genomföra kampanjer med särskilt ansvar för att engagera partiföreningarna
- planera och genomföra utåtriktade och interna evenemang, utbildningar och manifestationer
- tillsammans med övrig personal planera och administrera distriktsstyrelsens och arbetsutskottets möten
Kvalifikationer
Du sympatiserar med och har god kännedom om Vänsterpartiet. Erfarenhet från uppdrag eller engagemang i Vänsterpartiet eller närstående organisationer är meriterande och värderas högt.
Du ska ha föreningsvana och erfarenhet av styrelsearbete i Vänsterpartiet eller andra ideella organisationer.
Du har förmåga att arbeta självständigt och kan identifiera och ta initiativ till lösningar på problem eller utmaningar som uppstår. Samtidigt är du bra på att samarbeta och förstår vikten av att förankra olika beslut i en medlemsstyrd organisation.
Upplysningar
Personalen på distriktsexpeditionen arbetsleds av distriktsstyrelsens arbetsutskott.
Tidsbegränsad anställning 2021-05 t.o.m. 2022-04-30 (önskad start i maj, exakt startdatum enl. överenskommelse).
Omfattning: 100% (37,5 tim/vecka).
Oreglerad arbetstid, arbete kvällar och helger förekommer.
Lön: Enligt handels kollektivavtal för politisk sekreterare.
Ansökan
Mejla din ansökan senast den 31 januari, märkt med “Ombudsman”, till e-post: [email protected]
Vill du veta mer?
Sara Carlsson Hägglund (arbetsgivare - ledamot i arbetsutskottet)
E-post: [email protected]
Telefon: 076-229 10 71
Jennie Wadén (ombudsman)
E-post: [email protected]
Telefon: 073-384 46 42
Vänsterpartiet Göteborg
ANDRA LÅNGGATAN 20
41328 GÖTEBORG
Hemsida: http://goteborg.vansterpartiet.se/
Projektledare till Yalla Trappan
Projektledare till Yallalotsar #jobbjustnu
Om Yalla Trappan
Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö. Yalla Trappan drivs av en ideell förening och verkar för samhällets och individers nytta. Yalla Trappan bidrar till jämställdhet, egenmakt och till integration bl a genom närmande och etablering i arbets- och samhällslivet. Yalla Trappans ambition är att förbättra invandrade kvinnors hälsa och ekonomiska självständighet genom att skapa arbetstillfällen baserade på befintliga kunskaper samt att i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad rusta invandrade kvinnor som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden för arbete och/eller studier.
Om Projektet
Yallalotsar är ett samverkansprojekt mellan Yalla Trappan, Förskoleförvaltningen i Malmö stad, Institutionen för kvinnors och barns hälsa från Uppsala universitet, Svenska kyrkan och Barnrättsinstitutet i Lund. Genom projektet Yallalotsar vill samverkansparterna med gemensamma insatser verka för att stärka små barns hälsa, utveckling och lärande samt ge familjer i utsatthet bättre förutsättningar för en god hälsa och en väg till utbildning och arbete.
Syftet med projektet är att främja ökad medvetenhet och kunskap om barns utveckling och behov samt förståelse för vikten av förskola i barns språk- och sociala utveckling bland nyanlända, asylsökande, utlandsfödda och familjer med små barn i utsatta områden. Att nå denna målgrupp kommer att ske med hjälp av Yallalotsar, kvinnor som är tvåspråkiga (svenska och ytterligare ett språk som talas i området, framför allt arabiska, somali, farsi och dari) och delar social och kulturell bakgrund med målgruppen. Yallalotsarna arbetar utifrån en mentorskapsmodell utvecklad av den svenska läkaren Ingrid LeRoux i Sydafrika, den s.k. Philani-modellen. Detta arbetssätt har utvärderats och dokumenterats vetenskapligt och visats ha goda effekter på barns utveckling och hälsa. Philani-modellen bygger på relationsskapande och tillit, samt vikten av stöd och utbildning till Yallalotsarna att agera som förebilder i samhället, och har valts ut efter kompetens, både yrkesmässig och personlig. Yallalotsarna blir därmed en länk mellan det etablerade samhället och familjer i utanförskap.
Projektledarens uppgifter
- att projektleda omfattningen av projektet.
- att planera, prioritera, leda och styra projektet utifrån projektansökan och styrgruppens beslut och hur uppnå rätt kvalitet.
- att demokratiskt samordna projektets mål, uppdrag och arbetsuppgifter.
- att arbetsleda, handleda och skapa ett kreativt arbetsklimat i projektgruppen och stimulera nytänkande.
- att nätverka, skapa goda långsiktiga relationer till andra organisationer och förvaltningar så att projektet växer och utvecklas.
- att dokumentera, analysera, utvärdera och rapportera nuläge, resultat och metod-/måluppfyllelse till styrgrupp och samarbetsparter.
Projektledarens önskade kvalifikationer och egenskaper -
- Erfarenhet av att ha arbetat med målgruppen
- Erfarenhet av projekt-/arbetsledning
- Erfarenhet av dokumentation och rapportering
- Kännedom om samhällets funktioner och uppbyggnad
- Självständig med god samarbetsförmåga och bra på att bygga goda relationer
- Strukturerad, strategisk och effektiv med projektets målsättning i sikte
- Självtillit, nyfiken och pedagogisk
- Ansvarsfull, kommunikativ, tydlig och inspirerande
Tjänsten är på 75% med tillträde i januari 2021. Kollektivavtal finns.
Yalla Trappan tillsätter tjänsten ur ett mångfaldsperspektiv.
Vägledare (natt) - hemlöshetsverksamheter
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Samhällsvägledare