På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barn- och elevombudet
Spela filmen

Barn- och elevombudet

Barn- och elevombudet, som ofta förkortas till BEO, är en skolmyndighet som tar emot anmälningar rörande barn och elever som upplever sig utsatta för kränkande behandling.

BEO utreder om huvudmannen, kommunen eller den som annars är ytterst ansvarig för skolan när det gäller fristående skolor, lever upp upp till kraven som finns i skollagen. Man tar ställning till om huvudmannen har följt skollagen, att när en elev känner sig utsatt för kränkande behandling, gjort en utredning och om det konstateras att en elev är utsatt för kränkningar, vidtagit åtgärder för att få kränkningarna att upphöra.

BEO är en del av Skolinspektionen och BEO's roll är att vara objektiva. BEO tar in uppgifter både från anmälare och huvudman och tar slutligen ställning.

Utbildning

För att kunna jobba som Barn- och diskrimineringsombudsman behöver man vara utbildad jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.