Barn- och elevombudet, som ofta förkortas till BEO, är en skolmyndighet som tar emot anmälningar rörande barn och elever som upplever sig utsatta för kränkande behandling.
BEO utreder om huvudmannen, kommunen eller den som annars är ytterst ansvarig för skolan när det gäller fristående skolor, lever upp upp till kraven som finns i skollagen. Man tar ställning till om huvudmannen har följt skollagen, att när en elev känner sig utsatt för kränkande behandling, gjort en utredning och om det konstateras att en elev är utsatt för kränkningar, vidtagit åtgärder för att få kränkningarna att upphöra.
BEO är en del av Skolinspektionen och BEO's roll är att vara objektiva. BEO tar in uppgifter både från anmälare och huvudman och tar slutligen ställning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att kunna jobba som Barn- och diskrimineringsombudsman behöver man vara utbildad jurist.
Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.
Länktips
- framtid.se - svenska arbetsrättsliga lagar
- jagvillveta.se - info från Brottsoffermyndigheten
- barnombudsmannen.se
- Bris
- domstol.se
- juridikinstitutet.se
- Friends
- Barn- och elevombudet
- Skolväsendets överklagandenämnd
- Barnrättsbyrån
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret