På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Facklig förtroendeman

Facklig förtroendeman

En fackliga förtroendeman väljs av fackföreningsmedlemmar för att representera deras intressen gentemot arbetsgivarna.

Facklig förtroendeman (kan naturligtvis även vara en kvinna) är vanligtvis tjänstledig från sitt ordinarie arbete för att arbeta med fackliga frågor på heI- eller på deltid. Det finns exempel på när fackliga förtroendemän har varit tjänstlediga från sitt ordinarie arbete i många år, på heltid, för att endast arbeta med fackliga frågor och därför presenterar vi facklig förtroendeman som ett "yrke". Det finns också många exempel när fackliga förtroendemän arbetar med fackliga frågor på deltid och samtidigt arbetar på sina ordinarie arbetsplatser på deltid - t.ex en dag i veckan.

Förutom fackligt arbete och förhandlingar med arbetsgivare, leder fackliga förtroendemän även kurser/utbildningar för fackmedlemmar, det är alltså en fördel om man även är en god pedagog.

Egenskaper som krävs för att lyckas i rollen som en facklig förtroendeman är: engagerad, kommunikativ, pedagogisk, saklig och kan "ta folk på rätt sätt", uthållig och målmedveten.

Utbildning

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning som krävs att få bli en facklig förtroendeman i Sverige. Det är dock en stor fördel om man har juridiska kunskaper, man kan alltså i grunden vara jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist. Men man kan även ha vilken annan utbildning som helst, som kompletteras med korta fackliga utbildningar: kvällskurser och/eller helgkurser, som anordnas av fackförbundet.

Lilla ordboken
MBL - Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet, som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarsidans medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning. Källa: Riksdagen.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.