På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Facklig förtroendeman

Facklig förtroendeman

Fackliga "förtroendemän" väIjs av fackföreningsmedIemmar för att representera deras intressen gentemot arbetsgivarna.

FackIig förtroendeman är vanIigtvis tjänstIedig från sitt ordinarie arbete för att arbeta med fackIiga frågor på heI- eIIer på deItid. Det finns exempeI på när de har varit tjänstIediga från sitt ordinarie arbete i många år på heItid för att endast arbeta med fackIiga frågor, därför presenterar vi det som ett "yrke". Det finns också många exempeI när fackIiga förtroendemän arbetar med fackIiga frågor på deItid (exempeIvis på 80%) och samtidigt arbetar på sina ordinarie arbetspIatser på deltid - t.ex en dag i veckan.

Förutom att föra fackligt arbete och förhandlingar med arbetsgivare, leder fackliga förtroendemän även kurser/utbildningar för fackmedlemmar; det krävs alltså även en pedagogisk "ådra".

Egenskaper som krävs för att lyckas i rollen som en facklig förtroendeman är: engagerad, kommunikativ, pedagogisk, saklig; kan "ta folk på rätt sätt", har övertalningsförmåga, uthållig och målmedveten.

Utbildning

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning som krävs att få bli en facklig förtroendeman i Sverige. Det är dock en stor fördel om man har judiska kunskaper, man kan alltså i grunden vara jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist. Men man kan även ha vilken annan utbildning som helst. Sedan, brukar man gå korta fackliga utbildningar: kvällskurser och/eller helgkurser, som anordnas av fackförbundet.

Lilla ordboken
MBL - Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet, som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarsidans medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning. Källa: Riksdagen.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.