Facklig förtroendeman

Facklig förtroendeman

Facklig förtroendeman / kvinna är vanligtvis tjänstledig från sitt ordinarie arbete för att arbeta med fackliga frågor på hel- eller deltid. Det finns exempel på när fackliga förtroendemän har varit tjänstlediga från sitt ordinarie arbete i många år för att endast arbeta med fackliga frågor och därför presenterar vi facklig förtroendeman som ett "yrke".

Det finns också många exempel när fackliga förtroendemän arbetar med fackliga frågor på deltid och samtidigt arbetar på sina ordinarie arbetsplatser på deltid.

Förutom fackligt arbete och förhandlingar med arbetsgivare, leder fackliga förtroendemän även kurser och utbildningar för fackmedlemmar, det är alltså en fördel om man även är en bra pedagog.

Utbildning

En fackliga förtroendeman väljs av fackföreningsmedlemmar för att representera deras intressen gentemot arbetsgivarna.

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning som krävs att få bli en facklig förtroendeman i Sverige. Det är dock en stor fördel om man har juridiska kunskaper. Man kan även ha andra utbildningar som kompletteras med korta fackliga utbildningar som anordnas av fackförbundet.

Bra grundkompetens får du på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Egenskaper som krävs för att lyckas i rollen som en facklig förtroendeman är att man är engagerad, kommunikativ, pedagogisk, saklig och kan ta folk på rätt sätt, uthållig och målmedveten.

Övrigt

MBL - Medbestämmandelagen - som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarens medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

9 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.