Markförhandlare

Markförhandlare

Markförhandlare är den som agerar som Trafikverkets representant vid förhandlingar där Trafikverket löser mark för att senare kunna genomföra olika projekt.

Markförhandlare ansvarar för markåtkomst och ersättningsfrågor när det handlar om utlösning av aktuell mark. Man arbetar också med värderings- och tillståndsfrågor samt fastighetsrättsliga frågor i Trafikverkets investeringsprojekt som rör väg och järnväg.

I rollen som markförhandlare möter man många människor i olika situationer och markförhandlare har en varierande arbetsdag, där man ena dagen kan sitta på kontor och nästa dag är ute i fastighetsägarens miljöer.

Utbildning

Rekommenderad bakgrund är Civilingenjörsutbildning 300 hp inom lantmäteri, högre utbildning inom  juridik och/eller ekonomi eller motsvarande, exempelvis kan man ha juristexamen eller vara utbildad högskoleekonom eller civilekonom.

Fördjupat erfarenhet från arbetsområdet för att klara av självständigt arbete och praktiskt tillämpning samt 3-4 års yrkeserfarenhet är meriterande.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Personliga egenskaper

Då man som markförhandlare är ofta är ute och träffar människor i olika situationer, därför gäller det att man har en mycket god kommunikationsförmåga och kan hantera intressekonflikter mellan olika parter samt vara empatiskt i möten med människor.

Arbetsplats

För att Trafikverkets investeringar och projekt ska kunna genomföras, behöver Trafikverket ibland tillgång till mark som är nödvändig för dem. Det är då du som markförhandlare företräder Trafikverket i bland annat uppkommande förhandlingar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.