Som lantmätare har du tekniska, juridiska och ekonomiska arbetsuppgifter.
Nya fastigheter behöver bildas för bostäder, arbetsplatser och fritidsbebyggelse. All markyta är indelad i fastigheter, en del är tomter med ett eller flera hus, andra kan bestå av skogsmark.
Som lantmätare fattar du beslut om hur fastighetsgränser ska dras och hur avstyckningar ska göras. Då gränsen mellan olika fastigheter är oklar är det din uppgift att klarlägga var gränsen går. Du ger råd till markägare, byggföretag, vägverk och kommuner och fungerar ibland som rådgivare vid förhandlingar mellan olika parter.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
I första hand rekommenderas läsa Lantmätarprogrammet på högskolenivå. Men man kan även få jobbet som lantmätare med civilingenjörsexamen, högskoleingenjörsexamen eller juristexamen. Helst ska ha man inom sin högskoleutbildning även läst Fastighetsrätt (minst en kurs á 15 högskolepoäng, vilket motsvarar studier i en termin på halvtid).
Förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program. Grundläggande vidareutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Högskoleutbildning hittar du bland annat på Högskolan Väst.
OBS! körkort (lägst klass B, för personbil, med manuell växellåda) kan krävas för att kunna få anställning som lantmätare.
Arbetsplats
Det finns många potentiella arbetsgivare för personer som har gått utbildningar med inriktning mot lantmäteri – bland annat statliga myndigheter, kommuner men man kan även som lantmätare arbeta som konsult.
Ett exempel: en lantmätare kan jobba med fastighetsbildning inom lantmäteriet eller i en kommun. På det statliga och kommunala lantmäteriet arbetar man som förrättningslantmätare. Förrättningslantmätare är, alltså, en specifik yrkesroll som avser de arbetsuppgifter som en lantmätare inom stat och kommun har.
Länktips

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret