På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

GIS-ingenjör

GIS-ingenjör

Förkortning "GIS" står för geografiska informationssystem. GIS-ingenjörens arbetsuppgifter är att samla in, lagra och analysera den geografiska informationen samt att presentera informationen på ett överskådligt och tillgängligt sätt.

Geografisk information är data om sådant som vi ser i vår omgivning. Det kan till exempel vara information som visar var tomtgränser går, hur stora husen är och hur djupa sjöarna är. GIS-ingenjören skapar möjligheter för andra att förstå den geografiska informationen. 

GIS-ingenjörer får allt större betydelse inom samhällsplanering, miljövård, transporter, bygg- och anläggningsarbeten samt inom fastighetsbranschen. Allt fler börjar inse vilket stöd GIS ger vid planering och när beslut ska fattas.

GIS-yrkesroller kan även vara:

 • GIS-handläggare
 • GIS-samordnare
 • GIS-tekniker
 • GIS-ingenjör
 • GIS och karttekniker
 • GIS och kartingenjör.

Utbildning

Relevanta utbildningar som leder till yrket GIS-ingenjör finns på högskolenivå och inom yrkeshögskolan. Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, i första hand Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet. Väljer du Teknikprogrammet på gymnasiet, kan det även finnas möjlighet att söka till TE4 för att först bli Gymnasieingenjör (genom utbildningen på ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet).

  Länktips

  Visa mer
  Visa mindre

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.