På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

GIS-ingenjör

GIS-ingenjör

Förkortning "GIS" står för Geografiska InformationsSystem. GIS-ingenjörens arbetsuppgifter är att samla in, hantera och analysera samt lagra den "geografiska informationen", men också att presentera informationen på ett överskådligt och tillgängligt sätt.

Geografisk information är data om sådant som vi ser i vår omgivning. Det kan till exempel vara information som påvisar var tomtgränserna går, hur stora husen är och hur djupa sjöarna är. GIS-ingenjören skapar möjligheter för andra att förstå den geografiska informationen. Jobbet kan innehålla allt från att samla in, sammanställa och analysera data från olika källor till att presentera slutresultatet.

GIS-ingenjörerna är i Sverige en liten yrkesgrupp (uppgift från maj 2017) men GIS-ingenjörernas arbete får allt större betydelse inom sådana branscher som exempelvis samhällsplanering, miljövård, transporter, bygg- och anläggningsarbeten samt inom fastighetsbranschen. Allt fler börjar inse vilket stöd GIS ger vid planering och när beslut ska fattas.

Se gärna även yrkespresentationen GIS-utvecklare.

Utbildning

Relevanta utbildningar som leder till yrket GIS-ingenjör finns på högskolenivå samt kan också finnas inom yrkeshögskolan. Bra grundläggande (förberedande) utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, men i första hand rekommenderas det utbildning på Naturvetenskapsprogrammet eller på Teknikprogrammet.Väljer du Teknikprogrmmet på gymnasiet, kan det även finnas möjlighet att söka till TE4 för att först bli Gymnasieingenjör (genom utbildningen på ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet).

Yrkesporträtt
Möt Henrik, som jobbar som Kart- och GIS-ingenjör på Järfalla kommun.

GIS-yrkesroller & arbetstitlar är bland annat:

  • GIS-handläggare
  • GIS-samordnare
  • GIS-tekniker
  • GIS-ingenjör
  • GIS- & karttekniker
  • GIS- & kartingenjör.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.