På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ingenjör

Ingenjör

Ingenjör är ett kreativt, varierande och utvecklande arbete som erbjuder en mängd olika möjligheter. Ingenjörer finns inom olika branscher, utbildningsnivåer och specialiseringar. För att arbeta som ingenjör behöver du vara intresserad av teknik, matematik och datorer. Arbetat kan handla om att konstruera och bygga prototyper av maskiner, kretskort eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla olika materials egenskaper. 

Ingenjör är inte en skyddad titel. Exempel på branscher där ingenjörer arbetar inom är till exempel bygg, konstruktion, design, utveckling, försäljning, utbildning, marknadsföring och produktion. Många ingenjörsutbildningar har nära samarbeten med näringslivet och de studerande får jobba med projekt som har direkt anknytning till olika företag och organisationer.

Utbildning

Det finns olika utbildningsnivåer för en blivande ingenjör. Du kan läsa till ingenjör bland annat på högskolor och universitet eller på en yrkeshögskola. Den kortaste utbildningen leder till gymnasieingenjör och finns som fjärde tekniskt år på gymnasiets Teknikprogram, T4. För att bli högskoleingenjör läser du en högskoleingenjörsutbildning, 180 högskolepoäng. För att bli civilingenjör läser du i fem år på civilingenjörsprogrammet på högskola/universitet (300 högskolepoäng). 

Väljer du mellan att utbilda dig till civil- eller högskoleingenjör? Tänk på att civilingenjör är en 5-årig utbildning och högskoleingenjör är 3-årig. Vill du bli klar relativt snabbt och jobba lite mer praktiskt innan du eventuellt studerar vidare? Välj högskoleingenjör. Vill du ha en mer teoretisk utbildning och möjlighet att arbeta i teknikens absoluta framkant? Då kanske civilingenjörsutbildning passar dig bättre. Oavsett hur du väljer har du mycket goda karriärmöjligheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

86 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.