På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ingenjör inom data/elektronik

Ingenjör inom data/elektronik

En ingenjör inom data och elektronik kan arbeta med allt från industriella miljöer till bostäder och sjukhus. Du kan välja mellan en mängd olika yrken inom konstruktion och utveckling av elektronikutrustning eller telekommunikationssystem.

Elektronik ingår i de flesta produkter och system vilket gör att du har stora möjligheter att välja bransch efter intresse. Som dataingenjör arbetar du med att utveckla datasystem eller som IT-ansvarig på ett företag eller en myndighet. Datateknik handlar om att designa data system för alla samhällets sektorer. 

Du kan arbeta med både mjukvara och hårdvara inom datakommunikation, datateknik och elektronik. Om du är konstruktör är du en ingenjör som utvecklar både nya och gamla produkter. Det kan handla om mer omfattande produkter, till exempel ett nytt mobiltelefonnät.

En konstruktör kan också arbeta med att ta fram de datorprogram som styr den tekniska utrustningen. Som konstruktör jobbar du ofta i projekt tillsammans med personer med skilda specialkunskaper. Ofta är det du som är arbetsledare och det är en lång process att utveckla en ny produkt. Först behöver förstudier göras för att komma fram till vilka krav som ska ställas på produkten och vad den får kosta. Därefter görs ofta en prototyp (modell) som sedan testas.

Dokumentation, som bland annat innebär att göra konstruktionsbeskrivning och komponentlista, är också en viktig del av dina arbetsuppgifter som konstruktör. Som produktionsingenjör är du ansvarig för hela eller en del av tillverkningen av exempelvis en elektronisk utrustning.

Du behöver planera med lång framförhållning så att rätt utrustning finns och att det finns arbetskraft med de kunskaper som krävs för att producera den nya mobiltelefonen, för att ta ett exempel. Det är viktigt att produktionen håller sig inom de ramar för tid och kostnader som bestämts. Produkterna som tillverkas måste även uppfylla vissa angivna kvalitetskrav.

Serviceingenjören är ofta ansvarig för leveranser och installationer av de färdiga produkterna. Uppföljning av leveransen i form av utbildning och service kan också vara dina arbetsuppgifter. En kund, till exempel ett företag som köper en ny telefonväxel, behöver ofta hjälp med utbildning av sin egen personal. Det kan även vara din uppgift som serviceingenjör att tillsammans med kunden skräddarsy produkten efter kundens specifika behov. I den rollen är du en del av marknadsföringen av en produkt och har stor nytta av en kombination av tekniska och ekonomiska kunskaper.

Utbildning

Vilka utbildningskrav som ställs för att få jobb som ingenjör inom elektronik området varierar mycket beroende på befattning och företag. Ett minimum är ingenjörsexamen på högskolenivå ofta krävs civilingenjörsexamen.

Utbildning till elektroingenjör finns på ett antal orter i landet. Eftersom kompetenskraven inom den tekniska industrin hela tiden blir högre krävs det i vissa fall civilingenjörsutbildning.

Framtidsutsikter

Civilingenjörer inom data och elektronik har generellt sett en god arbetsmarknad. Det är ofta brist på denna grupp. På grund av den rådande situationen har bristen dämpats, men Arbetsförmedlingens bedömning är att det trots allt är liten konkurrens om jobben. Detta gäller i synnerhet för personer med erfarenhet. Även på fem till tio års sikt väntas en god arbetsmarknad för yrkesgruppen.

Visste du att...?

... en tekniker kan kallas för "tech wizard", där man arbetar med stora kunders teknikkrav och behov, både före och efter försäljningen.

... det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat, ca 87 % av yrkesverksamma är män.

Visa mer
Visa mindre

299 Lediga jobb

Embedded Firmware/Software Engineer

Arbetsgivare / Ort: Xlnt Search AB / KISTA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Dataingenjör

Om jobbet

INNOPHASE is a rapidly growing ultralow-power wireless semiconductor startup with headquarters located in San Diego, CA. We are developing complete wireless solutions with significantly differentiated power dissipation/performance tradeoffs. Our innovative technology also dramatically improves wireless product flexibility and ease-of-use for product developers. We are looking for driven candidates to join our fast-paced and motivated team. This role is an excellent opportunity for someone that enjoys a small and agile group where you can make a great impact.

Key Responsibilities

 • Design and development of embedded firmware/software applications for an ARM based
 • WiFi/BLE SoC
 • Establish unit level design, implementation and test strategy
 • Debug software bugs and provide timely closure
 • Work with Applications and customers to provide necessary support


Desirable Skills

 • Prior System on a Chip (SoC) product development experience
 • Good understanding of either or both WiFi and Bluetooth wireless protocols (MAC/PHY)
 • Be able to work productively and independently
 • Familiarity with python
 • Experience using GIT and Jira tools
 • Linux OS experience
 • Team player with a strong sense of urgency to meet product needs on time


Job Requirements

 • Strong coding skills in C, C++
 • Experience with ARM or similar embedded SoC development environments
 • Excellent debug skills
 • Experience in RTOS principles and concepts, and hands-on experience in any RTOS
 • Comfortable with configuration management, version control and modern software development flows (e.g., Agile)
 • Good communication, documentation and presentation skills
 • Demonstrate initiative to drive technical issues to resolution


3+ years experience required.

MS EE/CS preferred.

Location: Kista-Stockholm, Sweden

We apply continuous selection during this recruitment process, so do send us your application promptly.

We’re looking forward to your application!

Should you have any questions please contact Björn Bergström on +46 70 727 06 81 or [email protected]

Arbetsgivare
Xlnt Search AB
Österögatan 1
16440 KISTA
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Junior Onsite Tekniker till Swarco

Arbetsgivare / Ort: Framtiden i Sverige AB / Jönköping
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet


Junior Onsite Tekniker till Swarco


Nu söker vi efter en junior Onsite tekniker som ska ansvara över företagets IT- support i Sverige! Söker du efter en utmanande, utvecklande, rolig och varierande roll där du får mycket ansvar och frihet? Vi behöver dig nu! Så släng gärna iväg din ansökan asap.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som Onsite Tekniker kommer du att utgå från kontoret i Skogås, Stockholm där du ansvarar över Sveriges IT-support. Du kommer att besöka kontoret i GBG och Karlstad då du kommer behöva lösa hårdvaruproblem på kontoren. Du kommer att vara ensam i din roll i Sverige men har ett fantastiskt team på 11 personer runt om i Landet samt ett helt supportteam som hjälper dig i Österrike. Dina primära arbetsuppgifter kommer att vara:

- Arbeta med användarsupport gentemot företagets anställda (Active directory, Teamviewer, 365)

- Felsökning samt problemlösning av incidenter rörande såväl mjukvara som hårdvara

- Övervakning och drift av vårt interna nätverk

- Ansvar för drift av servrar och back-up processerDu kommer bli en viktig del av den dagliga verksamheten. Det är viktigt att du trivs att jobba självständigt där du tycker om att ta ansvar. Du gillar problemlösning och kan på ett tydligt och enkelt sätt förmedla lösningar.

Om företaget

SWARCO har ett interantionellt nätverk av produktionsanläggningar, kontor och partners över hela världen. Tillsammans erbjuder de kompletta lösningar för vägmarkering, skyltar, trafikledning, parkering, motorvägs- och tunnelstyrning, kollektivtrafik och gatubelysning. De sammankopplar fordon med väginfrastrukturen och hjälper till att installera laddningsinfrastruktur för att boosta elbils användandet och erbjuda modulära, holistiska och intelligenta trafiklösningar.

Idag är de 110 kollegor I Stockholm där kulturen präglas av passion, tillit, förtroende, flexibilitet, innovation och samverkan.

Din profil

Skallkrav:

- Goda kunskaper i svenska och engelska såväl i tal som i skrift

- Datorvana och hantering av MS Office 365

- I tjänsten ingår resor mellan våra kontor i Sverige


Dina personliga egenskaper är väldigt viktiga för oss och vi söker dig som känner igen dig i Driven, Kommunikativ och Positiv.

Om oss

Framtiden arbetar med både bemanning och rekrytering, vi vill göra skillnad i människors liv. Skillnad gör vi genom att hjälpa människor att hitta rätt jobb och rätt kollega. Vi är specialister på att rekrytera rätt talanger till rätt företag. Framtiden finns på sju orter i Sverige samt i Oslo. I denna Rekrytering kommer du att bli direktanställd hos Swarco.

Villkor

Start: Omgående enligt ök.

Ort: Skogås + 4 resdagar i månaden

Arbetstider: 08-17 (08-16 fredagar)

Omfattning: Heltid

Kontaktperson(er)

Lucas Bryggman

0722661841

[email protected]


Arbetsgivare
Framtiden i Sverige AB
Borgmästargränd 1D
55320 Jönköping
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Documentation Lead 122442

Arbetsgivare / Ort: Bombardier Transportation Sweden AB / VÄSTERÅS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Dataingenjör

Om jobbet

We create smart innovations to meet the mobility challenges of today and tomorrow. We design and manufacture a complete range of transportation systems, from high-speed trains to electric buses and driverless trains, as well as infrastructure, signalling and digital mobility solutions. Joining us means joining a truly global community of more than 75 000 people dedicated to solving real-world mobility challenges and achieving international projects with sustainable local impact.

Join us as a Documentation Lead (m/f) and you’ll be looking at a career-defining role based in Västerås, Sweden.

Purpose of the Job

The purpose of this job is to coordinate technical documentation deliveries from internal and external suppliers and deliver to customer according to project plan and customer requirements. The job responsibility includes planning, execution and follow up of user documentation. Allocation of work within team and allocation of work packages to best cost countries. Responsible to follow the correct project baseline

Your responsibilities will include:

 • Coordination: Create resource plan, allocate workload among team members, follow up resource spending
 • Collection of technical data from: system engineering, sub-suppliers, Customers, field engineers, customer Support
 • Process and structure of technical data
 • Plan, execute and follow up production of advanced technical user information.
 • Continuous improvement of maintenance user information and with a cross-functional approach
 • Improve end customer usability.
 • Adapt input to existing content and structure
 • Change management: responsible to follow the correct project baseline and follow up on design changes affecting user information
 • Follow the existing review process; peer-review, technical review, final review

Key requirements:

 • Information design Bachelor of Science (BSc), or
 • Electrical/Mechanical Engineering or relevant Master of Science (MSc)
 • Relevant work experience with BSc degree or PHD degree
 • Proven planning skills
 • Experienced in modularized information and Content Management System(s)
 • Railway industry and preferably After Market business

We thank all applicants for their interest, however, only those under consideration will be contacted.

An agile, inclusive and responsible culture is the foundation of our company where diverse people are offered excellent opportunities to grow, learn and advance in their careers. We are committed to encouraging our employees to reach their full potential, while valuing and respecting them as individuals.


Arbetsgivare
Bombardier Transportation Sweden AB
ÖSTRA RINGVÄGEN 2
72173 VÄSTERÅS
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Machine Learning/Data Science Engineer

Arbetsgivare / Ort: Xlnt Search AB / GÖTEBORG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Dataingenjör

Om jobbet

About Atomize

Atomize is an innovative and ambitious SaaS Automated Revenue Management Software platform built upon a sophisticated machine-learning- and data science algorithm.

Headquartered in Gothenburg, Sweden, Atomize helps hotels and vertical industries to increase revenues, lower costs and improve operational efficiencies.

Atomize is used in more than 50 countries, across five continents, by hotel properties in the wide range of 50 to 1250 rooms.

Atomize is known as an innovator and maverick in the revenue management software category. During 2019 Atomize was the first RMS to solve real-time price optimization, which opens up huge possibilities for our customers to gain a competitive edge in their respective markets.

About the job

We’re looking for the right person to assume the role as a Data Science Engineer at Atomize. You will play an important role in the Optimization team, responsible for the preliminary research, design, implementation, and subsequent continuous improvement of the core of our offer: the price optimization intelligence. As a part of the team, you will build forecasting and price recommendation models informed by mathematical and domain-specific research, and our customers’ feedback; benchmark them on a combination of simulations and historical data, and operationalize them to scale to our whole client base.

You will run simulations modelling the behaviour of millions of guests and develop algorithms to make automated pricing decisions in real-time. The system is fully cloud-based hosted on AWS. We use Kotlin for the backend and Python for everything that covers data analysis.

Who you are

You have a strong background in mathematics/statistics/ML or similar. You are highly capable of searching, reading and understanding relevant scientific literature. You are humble and interested in joining a growing company with a lot of different tasks and many opportunities, to learn things hands-on. You are interested in solving complex business problems with help of mathematical modelling. You have excellent communication skills and are able to simplify and explain complicated things to people from outside your field.

You are a fast learner, have a passion to innovate and take pride in your craftsmanship. You are a team player, love sharing your knowledge and a true doer who does not leave anything to chance.

If you love to work with cutting edge technology with a truly strong team of colleagues and want to be part of revolutionizing the hotel industry, Atomize is the place for you.

Requirements

– you have MSc+ in mathematics/statistics/ML or similar

– you have a deep understanding of statistics and experience working with real-world data

– you are experienced with an object-oriented language (Java/C#/Kotlin etc.)

– you are experienced with a data analysis framework (Python/R/Matlab etc.)

– you are comfortable with writing SQL queries

– you are fluent in English – the company is 50% international, and the working language is English

– you are located in Gothenburg or willing to relocate

Beneficial

– you have professional experience in software development

– you have research experience in mathematics/statistics or a related field

– you have previous experience in travel industry/price optimization/revenue management

We apply continuous selection during this recruitment process, so do send us your application promptly.

We’re looking forward to your application!

Should you have any questions please contact Björn Bergström on +46 70 727 06 81 or [email protected]

Arbetsgivare
Xlnt Search AB
Kaserntorget 6
41118 GÖTEBORG
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Anläggningstekniker till LKAB

Arbetsgivare / Ort: Luossavaara-Kiirunavaara AB / Kiruna
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Är du en person som brinner för IT- och nätverksteknik? Tycker du om att arbeta med felsökning och komma med nya idéer på lösningar? Då tycker vi att du ska fortsätta läsa!

Just nu söker vi Anläggningstekniker till vår nätverksgrupp Corporate IT Network i Kiruna.

Corporate IT Network tillhör sektionen Corporate IT som bland annat ansvarar för att säkerställa en hög tillgänglighet och kvalitet på LKAB koncernens IT-tjänster så att alla verksamhetsdelar erhåller ändamålsenliga och störningsfria IT-system.

Vi ansvarar för löpande drift, underhåll och andra tekniska insatser för att säkerställa funktion och tillgänglighet för LKAB:s hela verksamhet.

Som Anläggningstekniker inom Corporate IT Network ingår du i ett team som ansvarar för daglig drift och anlägger den fysiska kommunikationsinfrastrukturen på LKAB. Du kommer att hantera fiber-, signalkabel samt sätta upp aktiv utrustning för att möjliggöra bland annat datakommunikation, telekommunikation, kommunikationsradio, mobiltelefoni, CCTV mm

Om tjänsten

Du kommer vara omgiven av kollegor och teamleder med lång erfarenhet inom området vilket ger dig goda förutsättningar att komma in i din roll som Anläggningstekniker hos oss.

För vår arbetsgrupp är det viktigt att hålla hög leverans och på ett snabbt och effektivt sätt få igång en funktion som slutat fungera, därför behöver du som arbetar med oss vara initiativtagande, tycka om att jobba lösningsorienterat och vara flexibel.

Hos oss kan dagarna se olika ut, ibland behöver vi kunna göra snabba omprioriteringar och skifta fokus - allt för att verksamheten ska löpa på så smidigt som möjligt.

Tjänsten är på dagtid och det kan vid behov bli aktuellt med periodisk beredskapstjänstgöring.

Vi söker efter två personer i denna rekryteringsprocess och vi söker både dig som har några års erfarenhet inom nätverksområdet men vi även dig som ännu inte hunnit jobba så länge. Det viktiga är du brinner för IT och nätverksteknik och har en gymnasial utbildning inom el/tele eller motsvarande.

Dina kvalifikationer

För att du ska trivas i rollen behöver du tycka om att arbeta med felsökning, både självständigt men också hitta lösningar på problem med hjälp av dina kollegor. För dig är det en självklarhet att ha en god dialog mellan kollegor, arbetsledning och chef men också med våra beställare. Skulle du dessutom beskriva dig själv som kreativ, driven och nyfiken på att hitta nya lösningar som passar till LKAB:s tekniska miljö så tror vi att du kan vara rätt för oss!

B-körkort samt slutbetyg från gymnasiet är ett krav för alla våra tjänster.

Vi erbjuder

Engagemang, Nytänkande och Ansvar är viktiga ledord för dig i ditt dagliga arbete. Hos oss på LKAB är det viktigt att ha ett inkluderande klimat där alla känner sig välkomna och vi ser fram emot de nya tankar, idéer och synsätt som du har med dig.

Ett jobb i en högteknologisk, internationell gruv- och mineralkoncern med storskalig verksamhet på en global, konkurrensutsatt marknad. Vi erbjuder olika personalförmåner såsom friskvård med möjlighet till varierande aktiviteter, subventionerad tandvård.

Övrigt

Har vi lyckats locka ditt intresse? Vi hoppas det!

Vi går igenom ansökningar löpande och tjänsterna kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag så välkommen med din ansökan så snart som möjligt, dock senast 27 juni.

För ytterligare information om tjänsten vänligen kontakta Gruppchef Corporate IT Network, Jonas Larsson på telefon 072–517 37 77

Fackliga kontakter:

Unionen Kiruna/Svappavaara: Sakari Alanko, 0980-725 08 Akademikerföreningen Kiruna/Svappavaara: Björn Åström 0980-72903

Ledarna Kiruna/Svappavaara: Ingegerd Kyrö 0980-710 50

Arbetsgivare
Luossavaara-Kiirunavaara AB
Kiirunavaaravägen 1
98131 Kiruna
Hemsida: http://www.lkab.com
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.