På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Civilingenjör Spela filmen

Civilingenjör

Civilingenjör, vanligtvis förkortat civ.ing., är i Sverige en skyddad titel; detta till skillnad från andra former av ingenjörer.

Civilingenjörer, precis som de övriga ingenjörer, kan arbeta inom många olika områden. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på om man arbetar inom privat eller offentlig sektor, stort eller litet företag. En civilingenjör ser tydliga resultat av sitt arbete. Det kan vara allt från att konstruera byggnader, broar eller att utveckla ett nytt sätt att kommunicera. Här kan du läsa kortare presentationer över olika inriktningar som en civilingenjör kan arbeta inom.

En ingenjör utvecklar produkter och processer. Vanliga frågor en ingenjör utreder för att få svar på kan vara hur  man skall konstruera och bygga ett högt hus för att det skall vara stadigt eller hur man gör beräkningar för att en brokonstruktionen ska vara riktigt säker? Att arbeta med teknisk konstruktion kan innebära olika moment beroende på vad du arbetar med.

Att arbeta med utredningar och göra analyser är vanliga uppgifter. Du kan arbeta som doktorand, lärare och forskare vid högskolor och institutioner för forskning men också vid större statliga verk som exempelvis Trafikverket.

Inom den privata sektorn är industriföretag och konsultfirmor vanliga arbetsgivare. Du kan också arbeta som konsult eller bIi en egen företagare.

I kommunal tjänst arbetar ingenjören med tekniska uppgifter inom exempelvis energiverk eller vatten- och avloppsverk då arbetsuppgifterna utgörs av teknisk konstruktion, planering, ledning och administration. Teknisk konstruktion och analyser är också vanliga arbetsuppgifter.

Civilingenjör kallas den som läst en civilingenjörsutbildning om 300 högskolepoäng och därefter avlagt civilingenjörsexamen, vilket är en akademisk yrkesexamen. Det är alltså ingen titel som man kan kalla sig för utan att ha avlagt sådan examen.

Civilingenjörer inom industrin har ofta en arbetsledande ställning. Många väljer en karriär inom forskning och utveckling på företag. Som civilingenjör är du även behörig att söka till forskarutbildning.

Se gärna en liten film (ca 8 min) "Terese testar teknik"

Utbildning

En civilingenjör kan välja mellan ett stort antal teknikområden. Antingen väljer du en inriktning redan från början alternativt kan du välja en ”öppen ingång” vilket betyder att du läser samma grundläggande kurser som övriga civilingenjörsstudenter och efter ett år väljer inriktning.

Alla civilingenjörsutbildningar är minst fem år och högskoleingenjörsutbildningarna är på heltid och minst tre år långa.

Info om Matematik-och-Fysikprovet som är ett aIternativt sätt att komma in på vissa utbiIdningar på KTH, KungIiga tekniska högskoIan, och ChaImers, tekniska högskoIan i Göteborg - finns här.

Det kan finnas "kombinationsutbildningar", ex. Civilingenjör-och-Lärare.

Läs gärna mer om andra tekniska yrken!

Visste du att...?

En ny yrkesroll som en civilingenjör kan ha, kallas för "tech wizard", där man arbetar med stora kunders teknikkrav och behov både före och efter försäljningen (maj 2017).

Framtidsutsikter

För nyutexaminerade råder idag balans på arbetsmarknaden, det finns ungefär lika många utbildade som det finns jobb. Arbetsmarknaden för ingenjörer varierar dock beroende på inriktning.

Övrigt

Civilingenjörsexamen kan till engelska översättas som Degree of Master of Science in Engineering.

Lön
Civilingenjörer inom Bygg- & anläggning har medellön på ca 43.800 kr/månad (uppgift från april 2018).

Länktips

28 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.