Bildesigner
Spela filmen

Bildesigner

Det finns inte något formellt yrkesnamn som bildesigner eller fordonsdesigner utan som inriktning/specialisering och det finns andra yrkesnamn som Industridesigner, Interaktionsdesigner eller Motordesigner som på olika sätt kan arbeta med bildesign.

Bildesigners jobbar utifrån användarens perspektiv och ingår ofta i kreativa designteam hos stora biltillverkare. Det är bildesignern som är ansvarig för att utveckla samspelet mellan människan och maskinen, verkar för att förbättra upplevelsen i hela kedjan från köp till körupplevelse.

Ett av bildesigners viktigaste mål är att på innovativa sätt förnya bilar. Du jobbar med stort fokus på användarvänlighet och användarupplevelse för att utforma bilens yttre och inre så att användaren förstår hur knappar, reglage, system, stolar, framdrivning, dörrar, huvar ska utformas för att vara säkert och för att användaren ska förstå dess funktion.

Bildesigner kan exempelvis arbeta med exteriör bildesign, där du får ett chassi som grund och därefter ritar du en exteriör form.

Du kan även arbeta med interiör bildesign för en viss bilmodell genom att ta fram nytänkande moderna sätt att konstruera fordonsinteriörer.

Som bildesigner studerar du användarens behov, trender i samhället och hur användningen av bilar förändras över tid. 

Att vara bildesigner är ett ganska självständigt men ofta mycket tidspressat arbete. När du söker jobb som bildesigner efterfrågas ofta en arbetsportfölj med skisser, teckningar och foton på modeller du har gjort.

Utbildning

För att arbeta med fordonsdesign krävs det lägst en designexamen på kandidatnivå.

Det finns olika utbildningsvägar som Designhögskolan i Umeå, Industridesign på Konstfack i Stockholm, design vid Göteborgs universitet samt masterexamen i bildesign på Royal College of Art i London.

Om du vill studera i Sverige, men senare jobba i Tyskland är det lämpligt att hitta ett lärosäte i Sverige, som har samarbeten med Tyskland.

En bra grundutbildning får du på gymnasieskolans Teknikprogrammet.

Passande grundutbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... den första automobilen som drevs av en inre förbränningsmotor, uppfanns år 1886 av Karl Friedrich Benz.

Visa mer
Visa mindre

69 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.