På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Teknisk ritare
Spela filmen

Teknisk ritare

Som ritare (teknisk ritare) kan man arbeta med ganska olika arbetsuppgifter, beroende på var man får anställning - på vilket företag och inom vilket tekniskt "område".

Förutom att framställa de tekniska ritningar kan hen bland annat arbeta med att upprätta bygglovshandlingar som skickas till kommunen för beviljande av bygglov. Hen kan också rita hus och andra byggnader, samtidigt som en del administrativt arbete med att till exempel göra beställningar av installationer, kök och andra tillval som kunden bestämmer sig för - kan också ingå.

Det kan också ingå i arbetsuppgifter att ge support både till kunder och till säljare och att vara ansvarig för att ta emot reklamationer när det gäller både grundritningar och huvudritningar.

För att trivas i yrket behöver man ha ett stort intresse för teknik och för att rita. Man behöver också vara en person som ständigt strävar efter att utvecklas och lära sig nya saker och tycker om att arbeta i "projektform" och ha många "bollar i luften".

Under arbete i ett projekt  kan en ritare behöva utföra diverse olika arbetsuppgifter - med alltifrån de tekniska bitarna till att ta fram bygglovsritningar och detaljritningar men hen behöver också se helheten och slutmål.
De yrkesverksamma ritare tycker att det bästa med jobbet är variationen av arbetsuppgifter och att ständigt få utvecklas och lära sig nya saker.

Karriär-/utvecklingsmöjigheter för en ritare kan t.ex bestå i att bli en byggledare eller en projektledare.

Utbildning

En teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå krävs för att kunna få jobb som ritare. Det kan vara möjligt att få hjälp som teknisk ritare med utbildning från T4, fjärde tekniskt år på gymnasiet.
Men det är fördelaktigt att ha en eftergymnasial utbildning. T.ex kan man läsa ett högskoleprogram som heter "Byggnadsutformning". Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

På gymnasiet rekommenderas i första hand teknikprogrammet, men även andra gymnasieprogram ger bra förberedande grundutbildning inför vidareutbildning mot yrke som ritare, ex. byggprogrammet, industritekniska och el- och energiprogrammet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.