På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ingenjör inom bygg

Ingenjör inom bygg

Som ingenjör inom byggbranschen kan man vara med och skapa värden som består i årtionden framåt. En stor del av miljön runt omkring oss består av olika byggnadsverk till exempel vägar, hus och anläggningar.

Arbetsuppgifterna är många och varierande och spänner över ett brett verksamhetsområde. En utbildad civilingenjör arbetar oftare i beslutsfattande positioner och med utvecklingsarbete än en högskoleingenjör. Utredaren är en ingenjör som läser kartor, har kontakt med olika myndigheter och utreder olika alternativ för hur exempelvis en väg ska dras. En vägprojektör mäter ut sträckningen på vägen som ska byggas och samarbetar med markägare, myndigheter och konstruktörer. Vägprojektören arbetar både utomhus och inomhus vid skrivbordet. När mätningen är klar bearbetar man siffrorna innan man ritar in hur vägen ska dras.

Beroende på arbetsuppgifterna och graden av ansvar benämns ingenjörer inom byggbranschen olika. VVS-ingenjören arbetar med tekniska lösningar och konstruktioner av exempelvis värmeproduktionsanläggningar, ventilations- och sanitetssystem. Det kan gälla både system i byggnader av olika slag, infrastrukturprojekt som tunnelbyggen, eller idrottsarenor.

Energifrågor och energioptimering är viktiga arbetsområden för VVS-ingenjören. Det kan till exempel gälla tekniska lösningar för att utnyttja energi så effektivt som möjligt vid uppvärmning av bostäder. VVS-ingenjörens arbete kan röra allt från planering/projektering och konstruktion av exempelvis ventilations- och uppvärmningssystem, till att ansvara för ett helt projekt från anbud till slutbesiktning. Jobbet kan innehålla mycket beräkningar och framställning av ritningar och bygghandlingar inför uppstart av ett projekt. En VVS-ingenjör kan också jobba med att göra kostnadskalkyler inom VVS-området för om- och nybyggnadsprojekt och support gentemot säljare och kunder.

Se en kort film om Tina som jobbar som Byggingenjör.

Utbildning

"Ingenjör" är inte en skyddad titel och man kan kallas för ingenjör efter diverse olika utbildningar. Utbildningar till byggingenjör kan finnas inom yrkeshögskolan. Men för att bli högskole- eller civilingenjör måste man läsa tre respektive fem år på högskolan. Utbildningarna finns med olika inriktning och olika längd.

 

För att bli högskoleingenjör inom byggområdet krävs tre års studier vid högskola.

 

För att bli civilingenjör med inriktning mot byggområdet krävs fem års studier vid högskolan.

 

Kontakta respektive utbildningsanordnare för information om aktuella behörighetskrav. Lämplig utbildning kan också finnas inom Yrkeshögskolan beroende på inriktning. Inom Yrkeshögskolan finns exempelvis utbildning till installationsingenjör/VVS-ingenjör.

Framtidsutsikter

Det väntas vara fortsatt brist på civilingenjörer inom bygg och anläggning. Det innebär att det blir mycket liten konkurrens om jobben i landet som helhet. Bristen gäller i synnerhet erfarna ingenjörer. På fem och tio års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att det blir liten konkurrens om jobben.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.