Planeringsarkitekt använder sin kreativitet för att genom fysisk planering forma ett hållbart samhälle.
Planeringsarkitekt har kunskaper och färdigheter inom skissning, målning, ritteknik med penna och med dator, modellbygge samt bör vara duktig på muntlig och skriftlig kommunikation.
Man måste också kunskaper om lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden i vår miljö och hushållning med begränsade resurser.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Högskoleutbildningen till planeringsarkitekt omfattar 180 hp och motsvarar 3-års heltidsstudier och leder fram till en teknologie kandidatexamen. Det finns även möjlighet att bygga vidare med ytterligare 120 hp till en masterexamen.
Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program och kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Framtidsutsikter
Prognosen för nyexaminerade planeringsarkitekter är liten konkurrens år 2025. Fackförbundet Sveriges Arkitekter bedömer att det inte utbildas lika många planeringsarkitekter som marknaden behöver. Sveriges Arkitekters omvärldsanalys pekar på att digitalisering, urbanisering, klimatomställning och globalisering är trender som stärker efterfrågan på gestaltning och planering av framtidens hållbara och attraktiva livsmiljöer.
Kommunerna måste hantera ett allt mer komplext samhällsbyggande, nya planeringsförutsättningar till följd av ett förändrat klimat. Samtidigt efterfrågar även den privata sektorn planeringsarkitekter, vilket medför att efterfrågan väntas öka.
Studieporträtt
Länktips
- Glasbranschföreningen
- Arkitektur - Sveriges äldsta arkitekturtidskrift
- Sveriges Arkitekter
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret