På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Inredningsarkitekt

Inredningsarkitekt

Som Inredningsarkitekt arbetar man med både ny-, till- och ombyggnad av både privata och kommersiella miljöer. Kontor, butiker, restauranger och bostäder är exempel på miljöer som inredningsarkitekter kan arbeta med. Inredningsarkitekten väljer färger, golv, textilier och möbler. Inredningsarkitekter gör skisser, ritningar och modeller och beräknar också vad det kommer att kosta att inreda en viss lokal. Eftersom kunder har olika ekonomiska ramar, måste inredningsarkitekt kunna anpassa inredningskostnader till kundens ekonomiska möjligheter, dvs hålla "taket" på budgeten, även om inredningslösningen bli i så fall kanske helt optimal (inte den bästa möjliga från estetiskt synpunkt).

Utbildning

Det finns olika vägar att gå för att bli inredningsarkitekt, t.ex kan man läsa kandidatutbildning (3 år på heltid) och sedan även masterprogrammet (2 år på heltid) i Inredningsarkitektur & möbelsesignKonstfacket, som är en konstnärlig högskola i Stockholm.

Alternativt kan man läsa på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg, där det finns en bred designutbildning med möjlighet att inrikta studierna mot rumsgestaltning och därigenom bli inredningsarkitekt.

Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan, inom KKU, konst & kulturutbildningar, och hos privata utbildningsanordnare (där man själv betalar för sin utbildning och ofta samtidigt inte har rätt till Studiemedel från CSN; vi råder därför att noga kontrollera alla villkor innan man anmäler sig till en privat skola, för att i vissa fall måste man betala anmälningsavgift, som man sedan inte får tillbaka, även om man blir förhindrad i att utnyttja sin utbildningsplats).

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Bild & formgivning, på Teknikprogrammet, inriktning Design & produktutveckling men man kan också läsa på Hantverksprogrammet, t.ex på inriktningen Textil design eller på inriktningen Övriga hantverk Motsvarande utbiIdningar kan finnas på Komvux, vuxenutbildningen och inom folkhögskolan. Folkhögskolorna kan också ev erbjuda passande påbyggnadsutbildningar (på eftergymnasial nivå).

Du som är intresserad av det här yrket, kanske också viII kika på flera yrkespresentationer, t.ex på Dekoratör, Butikskommunikatör, Bildlärare, Konstnär, Konstterapeut, Trädgårdsdesigner, Textilingenjör, Rymddesigner och Illustratör.

Länktips
facebook.com - SAAVA - Swedish Animation & Visual Arts Public Group på Facebook
hasselbladfoundation.org - om Hasselbladpriset, ett internationellt pris i fotografi som anses världens mest prestigefyllda.

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.