Illustratör
Spela filmen

Illustratör

Ofta är illustratören specialiserad på att göra en viss typ av illustrationer. Det kan vara till böcker och tidningar, serieteckningar, animerad film med mera.

Kraven skiftar beroende på ämne, gäller det till exempel bilmotorer behövs tydliga och tekniskt korrekta avbildningar av motorer. Illustratörer med sådan specialisering kallas tekniska illustratörer. Om uppdraget gäller att komponera en illustration till ett bokomslag ställs helt andra krav. 

Några illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar. Serietecknare tecknar serier och en del illustratörer gör politiska skämtteckningar åt tidningar, vilket kallas för en karikatyrist.

En annan typ av illustratör är animatör. De gör tecknade filmer som används i olika sammanhang, till exempel inom reklam, utbildning och underhållning. För- och eftertexter till filmer, liksom vinjetter till TV-program, görs ofta av animatörer. Du kan också arbeta som graphic recorder, vilket innebär att du deltar på en föreläsning eller ett möte och genom att visualisera kommunikationen med illustration förenklar du kommunikationen. 

Utbildning

Det finns ingen obligatorisk utbildning för illustratörer, men de flesta har någon form av konstnärlig utbildning. 

Utbildningar i grafisk design och illustration ges vid högskolor, universitet, inom Yrkeshögskolan och vid fristående skolor.

På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning eller Hantverksprogrammet.

Arbetsplats

Illustratörer jobbar oftast på uppdrag av tidningar, förlag, reklambyråer eller andra företag.

Det är vanligt att illustratörer arbetar som egna företagare. Som frilansande illustratör ansvarar du för alla moment i arbetet, sälja in uppdrag, planera arbetet, köpa in material, göra illustrationerna och fakturera för arbetet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.