På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Illustratör

Illustratör

Illustratörer jobbar oftast på uppdrag av tidningar, förlag, reklambyråer eller andra företag. Ofta är illustratören specialiserad på att göra en viss typ av illustrationer. Det kan vara till böcker och tidningar, serieteckningar, animerad film med mera.
Kraven skiftar beroende på ämne – gäller det till exempel bilmotorer behövs tydliga och tekniskt korrekta avbildningar av motorer. Illustratörer med sådan specialisering kallas tekniska illustratörer. Om det å andra sidan gäller att komponera till exempel ett bokomslag ställs helt andra krav.
Några få illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar.
Serietecknare tecknar serier till bland annat serietidningar. Vissa följer ett färdigt manus medan andra skriver sina egna manuskript. En del serietecknare gör politiska skämtteckningar åt tidningar; en sådan illustratör kallas ofta för en karikaturist.
En annan typ av illustratör är animatör. Animatörer gör tecknade filmer som används i olika sammanhang, till exempel inom reklam, utbildning och underhållning. För- och eftertexter till filmer, liksom vinjetter till TV-program, görs ofta av animatörer.
Det är vanligt att illustratörer arbetar som egnaföretagare. Som frilansande illustratör ansvarar man för alla moment i arbetet: sälja in uppdrag, planera arbetet, köpa in material, göra illustrationerna och fakturera för arbetet.
En illustratör måste i dag behärska den digitala tekniken. Det betyder bland annat att kunna skanna in bilder och leverera dem digitalt, en del illustratörer producerar sina bilder digitalt.

Var god se även andra yrkespresentationer, t.ex Etisk konstförfalskare, Konstnär, Filmyrken, Bildkonstnär, Bildlärare, Teknisk ritare, Egenföretagare och Tecknare.

Utbildning

Det finns ingen obligatorisk utbildning för illustratörer, men de flesta har någon form av konstnärlig utbildning. Denna kan kombineras med utbildning i ekonomi och marknadsföring. Utbildningar i grafisk design och illustration ges vid högskolor, universitet, inom Yrkeshögskolan och vid fristående skolor. 
På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet (ES), inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet (HV), inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.

Anställningsvillkor
Nästan alla illustratörer är frilansare och arbetsmarknaden kännetecknas av hård konkurrens. Chanserna att lyckas hänger till stor del samman med konstnärlig förmåga i kombination med driftighet och förmåga till egna initiativ.

Lilla ordboken

Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.