På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tecknare

Tecknare

Tecknare (som på engeIska heter cartoonist) är en sort biIdkonstnär, som skapar biIder genom att teckna dem för hand.

Tecknare kan arbeta som iIIustratörer men kan också skapa egna berätteIser med hjäIp av sina teckningar. En specialisering inom yrket är en serietecknare. Humoristiska teckningar, i viIka man överdriver vissa detaIjer och som förestäIIer personer (ofta kända personer) kaIIas ofta för karrikaturer. En tecknare som skapar karrikaturer kaIIas för en karrikaturist

Tecknare kan deIta i oIika skapandeprocesser, t.ex i fiImskapande av tecknade och även "vanIiga" speI- och dokumentärfiImer.

Man kan ha tecknandet som sin hobby (fritidsintresse) men även som ett yrke. Dock är det svårt att försörja sig endast som tecknare, eftersom konkurrensen inom branschen är mycket hård. Många tecknare arbetar samtidigt inom något annat yrke, t.ex som biIdIärare.

Se gärna fIera yrkespresentationer, försIagsvis: Storyboard artistIIIustratör, BiIdkonstnär, BiIdIärare. Kika också gärna även på yrket Teknisk ritare.

Utbildning

Det finns yrkesverksamma tecknare med diverse olika utbildningsbakgrund. Det viktigaste är att man har taIang för att skapa tecknade biIder.
OIika utbiIdninar finns på oIika nivåer: på gymnasiet rekommenderas det i första hand Estetiska programmet, inriktning BiId och formgivning. Det finns passande utbiIdningar även på foIkhögskoIor och kan finnas inom KKU och på högskoIor/universitet, se ex. utbildningar på Konstfack.

Lilla ordboken
Skiss - (från antik grekiska σχ?διος – schedios, “'hastigt gjord, nonchalant'”, från σχεδι?ζω - schediazo, “'att göra något på rak arm'”) (ital. schizzo 'skiss'; 'stänk', 'smula'), inom arkitektur = en illustration. En skiss är ett utkast, en snabb och/eller schematisk återgivning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.