På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Storyboard artist

Storyboard artist

En storyboard utgör den berättande strukturen av en film och att skapa den är därför ett viktigt steg inom en förproduktionsfasen av ett filmskapande.

Den som arbetar med att ta fram och justera/anpassa en storyboard kallas för en "storyboard artist". Storyboarding innebär tätt samarbete mellan de flesta medlemmar i filmproduktionsteamet, men i första hand är det viktigt att storybord-artister har goda och produktiva arbetsrelationer med producenten, regissören och manusförfattare. 

Arbetsuppgifterna kan vara mycket varierande från en filmproduktion till en annan, mycket pga att olika regissörer arbetar på olika sätt plus att själva filmerna kan ha olika längd, genre och karaktär samt att tidsramarna är mycket varierande.

Innan en riktig storyboard kan utarbetas måste storyboardartisten skapa en tydlig vision av sekvenser som kommer att utgöra handling i en film. Allt som oftast sätter man ihop de så kallade "storyboardingkorten".

"Storyboards" brukar också inkludera de scener som redan är färdigfilmade, om det finns några sådana. Detta skrivs på storyboarding kortet i så fall. Tiden för scenen måste vara exakt, på sekunden, och ska stå på storyboard-korten. Storyboard-korten underlättar även om man måste ändra ordning på scener och filmsekvenser, innan man börjar filma.

Arbetet kan också handla om att prata med manusförfattare och regissören av filmen innan storyboarding börjar och göra anteckningar av idéer och bilder eller göra skisser av viktiga scener och karaktärer. Ju fler färdiga nyckel-bilder som skapas i huvudet på en storyboard artist, desto lättare blir det att skapa den slutliga storyboard.

Storyboarding innebär också att göra illustrationer av filmens sekvenser. Storyboard artister gör oftast snabba skisser av sekvenserna. Fina detaljer är inte så viktiga för dessa illustrationer, utan det är "precisionen i stora drag" som är det viktiga på det stadiet i en filmproduktion.

Ibland arbetar storyboardartister för att illustrera komplicerade filmsekvenser sekund-för-sekund. Andra gånger räcker det med att illustrera början på en sekvens som startar upp en filmscen. Men vissa regissörer vill i stället ha digitaliserade illustrationer för sina storyboards och ibland vill regissören ha storyboards som består av verkliga bilder. 

Det avslutande delen i storyboardingprocessen är att visa korten och få storyboardingen godkänd av de ansvariga för filmproduktionen. Producenten, regissören, art director och fotografer kan behöva ha ett eller flera möten med storyboard artisten för att diskutera vilka sekvenser som ska ingå och hur sammansättningen av scener bör se ut. Arbetet underlättas mycket om storyboardkorten illustrerar på ett tydligt sätt.

Personliga egenskaper

Kreativitet, flexibilitet, prestigelöshet, samarbete och tydlighet och noggrannhet är nyckelorden i storybordartistens arbete. Att både vara kreativ och ordningsam utgör en stor utmaning. En annan svårighet kan ligga i att kunna underordna sin egen kreativitet de andra personernas konstnärlig idéer och visioner.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.