Bildbehandlare

Bildbehandlare

Som bildbehandlare arbetar du digitalt med de moment som ingår inom postproduktion av fotografisk bild, som bildbehandling, retuschering och tryckanpassning. Du har ett nära samarbete med fotografer och andra uppdragsgivare.

Bildbehandlarna är specialister i att vidareförädla det fotografi som praktiskt utförs av fotograferna och sedan hanteras av reklambyråer, redaktioner och andra medieaktörer. Utan bildbehandlarna kan inte många av de idéer, publika ambitioner och möjligheter förverkligas.
Bildbehandlare arbetar oftast helt digitalt i samtliga arbetsmoment med postproduktion av främst fotografisk bild.

Olika delar inom yrket bildbehandlare:

Bildbehandling innebär att anpassa en bild efter dess användningsområde i allt från känsla till storlek och presentation.

Retusch innebär att med stor noggrannhet göra om eller lägga till eller dra ifrån element i en bild så att den blir i enlighet med vad uppdragsgivaren önskar.

Tryckanpassning innebär att göra bildfiler tryckbara, det vill säga att anpassa bland annat så att färgerna blir så lika originalbilden som möjligt.

Provtryck innebär att man simulerar tryckpressens resultat med hjälp av bläckstråleskrivare och speciell programvara.

Bildrestaurering innebär att bildbehandlaren "räddar" gammalt fotografiskt material som håller på att förstöras. Ingen fotografisk bild är tänk att hålla för evigt!

Digital logistik och digitala arbetsflöden innebär att bygga upp rationella flöden för hantering av material.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inritkningar Bild och formgivning eller Estetik och Media.

Eftergymnasial utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Bildbehandlare har en bred men samtidigt specialiserad kompetens, en kompetens som efterfrågas på många arbetsplatser, men som samtidigt allt fler personer skaffar sig, vilket gör att konkurrensen om anställningar och uppdrag ökar. Därför är det oerhört svårt att säga hur svårt eller lätt det blir att få arbete som bildbehandlare inom de närmsta åren.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.