På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Redigerare

Redigerare

Redigerare, som också ofta kaIIas för Professional Editor arbetar antingen på egen hand eIIer inom ett professionellt team med att genomföra professionella bild eller filmredigeringar för sändning i TV, webb, mobilteIefon mm. Yrkesrollen kan även kallas för video editor eller klippare. 

Redigerare ansvarar för att det slutgiltiga materialet håller den branschstandard och kvalitet som slutkunden förväntar sig och kräver i sina specifikationer gällande ljud- och bildkvalité, längd på klipp/program och innehåll.

Redigerare kan ha många oIika arbetstitlar som logg- och sammansättare, onlineklippare, mediafils- och formathanterare, grafiker, animerare, color artist, retoucher, bildredigerare eller efterbearbetningsproducent.

En redigerares huvudsakliga ansvar är det audiovisuella berättandet och det som krävs ur ett estetiskt såväl som tekniskt perspektiv. En redigerare har kunskaper om sambandet och interaktionen mellan webb, TV, mobil och övriga media.

Om du arbetar med redigering inom film och TV har du hand om efterbearbetningen med redigeringsprogram som Avid och Premiere, ProTools och bildbehandling som AE, PS och Color Grading.

Utbildning

Utbildning tiII Redigerare kan finnas inom YrkeshögskoIan. Bra förberedande grundutbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans nationeIIa program såsom Estetiska programmet, inriktning Estetik och Media och Teknikprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.