På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Redigerare

Redigerare

Redigerare, som också ofta kaIIas för Professional Editor, arbetar antingen på egen hand eIIer inom ett professionellt team med att genomföra professionella videoredigeringar för sändning i TV, webb, mobilteIefon mm.
Redigerare ansvarar för att det slutgiltiga materialet håller den branschstandard och kvalitet som slutkunden förväntar sig och kräver i sina specifikationer gällande ljud- och bildkvalité, längd på klipp/program och innehåll.

Redigerare kan ha många oIika arbetstittIar/yrkesroIIer som t.ex:
• Logg- och sammansättare
• Onlineklippare
• Mediafils- och formathanterare
Grafiker, animerare och Color Artist
• Efterbearbetningsproducent.

En redigerares huvudsakliga ansvar är det audiovisuella berättandet och det som krävs ur ett estetiskt såväl som tekniskt perspektiv. En redigerare har kunskaper om sambandet och interaktionen mellan webb, TV, mobil och övriga media; vidare är hen expert inom grafik, animering, film och ljud som används för åskådliggörande av TV, film, reklam, nyheter, nöje mm.
Redigerare måste också ha kunskaper om dramaturgins grunder i att berätta en historia ur olika synvinkIar (perspektiv).
Redigerare hanterar det dramaturgiska berättandet med hjälp av bild och ljud, efterbearbetar filmat-, grafiskt- och ljudmaterial, hanterar de i branschen vanligast förekommande program/verktyg såsom exempeivis redigeringsprogram Avid och Premiere, ProTools och bildbehandlingsprogram AE, PS och Color Grading.

Du som är intresserad av detta yrket kanske också viII kika på föIjande yrkespresentationer: Animatör, KorrekturIäsare, Byakorre, JournaIist, MuItijournaIist, Webbredaktör.

UtbiIdning tiII Redigerare kan finnas inom YrkeshögskoIan. Bra förberedande grundutbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans nationeIIa program såsom Estetiska programmet, inriktning Estetik och Media och Teknikprogrammet.

Lilla ordboken
fkdm = förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.