Utlandsstudier Spela filmen

Utlandsstudier

Varje år reser ca 30 000 svenska studenter utomlands för att studera.

Du kan välja att läsa allt ifrån kortare språkresor till hela universitetsutbildningar utomlands. Som student kan du välja att studera utomlands på många olika sätt. Du kan resa på egen hand eller som utbytesstudent via din svenska skola. Du kan också ta hjälp av en utlandsstudieförmedlare eller organisation.

Många studenter ser stora fördelar med att kombinera sin utbildning med resa och samtidigt få uppleva ett nytt land och en ny kultur.

Innan avresa krävs det en hel del information, både vad gäller ansökningar och krav. Det är mycket som man kan behöva ta reda på vad gäller visum, studiemedel och boende.

Det kan variera väldigt mycket och fungerar olika beroende på vad du vill studera samt på vilken nivå. En stor skillnad beror även på i vilket land du vill studera, därför är det svårt att ge några generella svar. 

Regler för studiemedel
Du har rätt att söka studiemedel även om du studerar utomlands, studiemedel består av bidrag och lån.  Du som vill studera utomlands kan söka pengar från Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Du har också möjlighet att låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar.

Har du en mer specifik fråga?
Ställ din fråga på FrågaSYV.se, studie- och yrkesvägledare svarar på dina frågor direkt på webben.

I dokumentarkivet på FrågaSYV.se hittar du också mycket information kring studier utomlands.

Visa mer
Visa mindre