På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Cross media producer

Cross media producer

Cross media producer är ett nytt yrke som uppstod och verkar i gränslandet mellan den gamla tryckbranschen, den nya TV-branschen, Internet och andra medier. 

Dagens produktionsbolag arbetar ofta parallellt med flera olika typer av produktioner, som sedan ska presenteras i flera medier samtidigt eller inom en kort tidsintervall.

För att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden krävs att man kan axla ett flertal olika roller på en gång. Cross media producer har kunskaper som behövs för att arbeta inom TV-produktion och skapa produktioner med rörlig bild och grafik för TV, webb och/eller DVD.

Förenklad kan man kanske beskriva rollen som cross media producer som en "kvalificerad fotograf, expert-redigerare, TV-grafiker och innehållsproducent" i ett.

Cross media producer skapar men också anpassar och omarbetar tryckt material till digitalt format. Trenden i grafiska branschen är att bredda sina tjänster via digitala kanaler. Det finns en stor efterfråga på multikompetenta personer som även förstår kundens situation vad det gäller business samt olika processer.

Cross media producer är expert på att producera text och bild, kan arbeta med färg och form samt på ett professionellt sätt färdigställa en slutprodukt för tryck, webb och mobila plattformar, men kan också anpassa redan befintligt tryckt material eller original till mobila enheter samt välja relevanta digitala publiceringskanaler.

Cross media digital producer kan ha olika antällningstitlar, t.ex "projektledare inom media och reklam", "ledare eller samordnare inom digital produktion", "informationsutvecklare" eller "producent".

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken
fkdm = förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

Länktips

  • bbc.com - Will a robot take your job?
  • datainspektionen.se - myndighet som arbetar för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.