Grafisk produktionsledare

Grafisk produktionsledare

För dig som är kunnig inom det grafiska området, intresserad av ny teknik och har öga för att skapa bra grafiska produkter kan arbetet som grafisk produktionsledare vara något att fundera på.

Den som arbetar som grafisk produktionsledare eller tryckerifaktor på ett större eller medelstort företag är chef och ledare för personalen på en avdelning. Det innebär att du planerar produktionen, beräknar tidsåtgången för olika projekt och fördelar jobben. I arbetet ingår även att anställa personal, förhandla om löner och att utbilda personalen.

Att ha goda tekniska kunskaper är viktigt, liksom att följa med i utvecklingen på det tekniska området och föreslå förbättringar både i metoder och teknik. Att kunna motivera och engagera personalen är också viktigt. Den grafiska produktionsledaren bör kunna allt från teknik, elektronik, tryckpressar, ekonomi och ledarskap. 

Utbildning

Lämplig utbildning är högskoleutbildning till grafisk ingenjör eller civilingenjör inom medieteknik.

Grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Som grafisk produktionsledare kan du arbeta inom många olika typer av företag och organisationer, till exempel tryckerier, reproföretag, mediehus, förlag, eventföretag samt inom större kommuner och myndigheter.

Som beställningsfaktor eller projektledare på ett grafiskt företag är du kontaktperson mellan kunderna och produktionen. Arbetar du på ett större företag där det finns en marknadsavdelning kommer du förmodligen in när försäljarna sålt in produkten. Är du på ett mindre företag gör du själv kalkyler och räknar på uppdrag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.