På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Grafisk produktionsledare

Grafisk produktionsledare

För den som är kunnig inom det grafiska området, intresserad av ny teknik och har öga för att skapa bra grafiska produkter kan arbetet som grafisk produktionsledare vara något att fundera på.

Den som arbetar som produktionsledare eller tryckerifaktor på ett större eller medelstort tryckeriföretag är chef och ledare för personalen på en avdelning. Det innebär att man planerar produktionen, beräknar tidsåtgången för olika projekt och fördelar jobben på personal och maskiner. I arbetet ingår även att anställa personal, förhandla om löner och att informera och utbilda personalen. Man kan även ha hand om inköp av material samt planera service och underhåll på maskinerna. Produktionsledare kan arbeta inom många olika typer av företag, till exempel tryckerier, reproföretag, tidningar och förlag.
Att ha goda tekniska kunskaper är viktigt, liksom att följa med i utvecklingen på det tekniska området och föreslå förbättringar både i metoder och teknik. Man måste också vara väl insatt i den digitala tekniken eftersom maskinerna mestadels är datorstyrda. Att kunna motivera och engagera personalen är också viktigt.

Den som arbetar som produktionsledare på ett mindre företag kanske både planerar och leder verksamheten samtidigt som man själv deltar i produktionen. Man måste både kunna sköta en tryckpress och vara en bra ledare som också vet vad kunderna kräver. Produktionsledaren bör kunna både teknik, elektronik och ekonomi.
Som beställningsfaktor eller projektledare på ett grafiskt företag är man kontaktperson mellan kunderna och produktionen. Man är med från beställning till färdig produkt. Arbetar man på ett större företag där det finns en marknadsavdelning kommer man förmodligen in när försäljarna sålt in produkten. Är man på ett mindre företag gör man själv kalkyler och räknar på uppdrag.

Utbildning

För att arbeta som grafisk produktionsledare vid ett medelstort eller större företag kan en högskoleutbildning till grafisk ingenjör eller civilingenjör inom mediateknik vara rätt ingång. Flera högskolor anordnar dessa program.
Grafisk teknik och medieproduktion inom Malmö högskola samt Grafisk design och produktion vid Mittuniversitetet förbereder för kvalificerade arbetsuppgifter inom den grafiska branschen. Dessa utbildningar omfattar 3 år.
Grafiska linjen, 2 år vid Grafiska institutet i Stockholm ger kunskaper i projektledning inom media och grafisk produktion. Ämnena som ingår är företagsekonomi, visuell kommunikation och medieteknik.

För att söka till högskoleutbildningarna krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet i matematik, fysik och kemi. För Grafiska linjen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet, minst ett års yrkesverksamhet/praktik från grafisk industri eller liknande. Kontrollera kraven för de olika utbildningarna.

Framtidsutsikter

Den grafiska branschen utvecklas snabbt. Datorer och programvara förändras hela tiden, och det krävs att man håller sig ajour inom branschen. Utvecklingen mot digital teknik gör att IT-kunskaperna blir allt viktigare. Många som idag arbetar som grafiska produktionsledare har gått den långa vägen och börjat som lärlingar. Av den som anställs idag krävs oftast högskoleutbildning.

För den som har rätt utbildning och ett intresse för kontinuerlig vidareutbildning och kompetensutveckling finns det goda möjligheter till arbete, även om antalet sysselsatta i den grafiska branschen minskar, efter en lång period av omstrukturering och teknikskifte.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.