På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Förpackningsgrafiker Spela filmen

Förpackningsgrafiker

Förpackningsgrafiker, som också kan kallas för förpackningsdesignern är ett av de yrken som finns inom den grafiska branschen.

En förpackning har många uppgifter. Den ska skydda innehållet vid hantering och leverans samt sälja produkten på butikshyllan. En väldesignad förpackning gör mer än att sälja produkten, den representerar varumärket, särskiljer produkten från konkurrerande artiklar och kan stimulerar målgruppen till köp. Förpackningsdesign handlar om att kommunicera en känsla som är representativ för produkten och varumärket med hjälp av illustrationer, färg, typografi, olika förpackningsmaterial och konstruktionslösningar.

Förpackningsdesign innefattar arbetet med varumärkesbyggande, kommunikation, grafisk design, förpackningens dekor, form och funktion. Utbildningen innefattar även kunskaper gällande hållbarhet, material, logistik, tryckteknik samt butiksexponering. Den breda basen ger dig oändliga möjligheter.

De vanligt förekommande arbetsuppgifter för en förpackningsgrafiker är att producera förpackningslayout efter given design. Men det kan också krävas att man kan assistera vid framställning av nya grafiska produktlinjer och finnas tillgänglig vid produktion av banners, produktbilder, marknadsmaterial m.m. Goda kunskaper i engelska, både tal och skrift är meriterande men kan också ställas som ett krav för att få anställning som förpackningsgrafiker.

För att kunna arbeta som förpackningsgrariker behöver du vara en kreativ person med normal färgseende och du måste också ha välutvecklad känsla för färg och form. Vidare är det viktigt att du är ansvarsfull, noggrann, strukturerad och noga med deadlines.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Övrigt

De andra yrken inom samma bransch är bland annat: Storbildsproducent, BokbindarePrepressgrafiker, Grafiker, Orginalare, Digital tryckare, 3D-printgrafiker, Tryckare, Flexotryckare, Offsettryckare

Länktips

 

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.