Förpackningsgrafiker

Förpackningsgrafiker

Förpackningsgrafiker, som också kan kallas för förpackningsdesigner, är ansvarig för att designa förpackningar. Förpackningsdesign innebär varumärkesbyggande, kommunikation, grafisk formgivning/design, förpackningens dekor, form, funktion och konstruktion.

Du kommer, när du jobbar som förpackningsgrafiker, att kunna följa processen hela vägen från idéskiss till färdig förpackning. 

En förpackning ska skydda innehållet vid hantering och leverans samt sälja produkten på butikshyllan. En väldesignad förpackning gör mer än att sälja produkten, den representerar varumärket, särskiljer produkten från konkurrerande artiklar och kan stimulera målgruppen till köp. Förpackningsdesign handlar om att kommunicera en känsla som är representativ för produkten och varumärket med hjälp av illustrationer, färg, typografi, olika förpackningsmaterial och konstruktionslösningar.

Som förpackningsgrafiker / förpackningsdesigner behöver du ha kunskaper när det gäller hållbarhet, material, logistik, tryckteknik samt butiksexponering. Arbetet kan även innebära att du får assistera vid framställning av nya grafiska produktlinjer och finnas tillgänglig vid produktion av banners, produktbilder och marknadsmaterial. 

Utbildning

Det finns en mängd olika utbildningar till exempel inom gymnasieskolan på det Estetiska programmet, inom yrkeshögskola, på högskolenivå: högskolor/universitet samt på privata skolor både i Sverige och utomlands. Relevanta utbildningar kan även finnas inom folkhögskola och KKU. Under utbildningen brukar man kunna utveckla sitt grafiska språk och sin kreativitet samtidigt som man lär sig att kombinera det med de riktlinjer som finns uppsatta för projektet.

Personliga egenskaper

För att arbeta som förpackningsgrafiker behöver du vara en kreativ person med välutvecklad känsla för färg och form. 

Visste du att...?

...bubbelplast, som är en av de mest populära förpackningsmaterial, uppfanns "av misstag" år 1957 av Alfred Fielding och Marc Chavannes, som egentligen försökte skapa en sort "3D-tapet" av plast.

Visa mer
Visa mindre

66 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.