Originalare

Originalare

Originalare, som också kan kallas för prepresstekniker, levererar original för tryck, print och webb. Som originalare får du texter, grafik och bilder från copywriters, art directors och fotografer för att sätta ihop till en färdig produkt. Originalaren sköter den löpande produktionen av reklam och annat material fram till teknisk produktion. Slutprodukten är allt från webbproduktioner till tryckta medier av olika slag men reklam i radio- och TV.

Originalaren monterar bilder och text efter en art directors anvisningar. Underlaget kan vara en i detalj utformad idé eller i form av en enkel skiss. Monteringen sker i huvudsak i datorn med hjälp av olika formgivningsprogram. Originalaren ser till att bilder och färger är korrekta och är rätt placerade. I arbetet ingår ofta att lösa problem av olika slag, t.ex. att tillämpa en idé i ett bestämt format. Produkten kan vara allt från enklare broschyrer till logotyper, hela utställningar eller stora skyltar.

Liksom annat kommunikationsarbete kan arbetsuppgifter behöva utföras under stor tidspress, särskilt då material ska levereras till en viss tidpunkt, mot en så kallad deadline.

Utbildning

Originalare kan ha varierande utbildningsbakgrund. En lämplig bakgrund är Estetiska programmet, inriktning estetik och media eller inriktning Bild och formgivning.

Utbildning till originalare finns på flera kommunikationsskolor och inom yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  83 Lediga jobb som originalare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.