På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Originalare

Originalare

Kort och gott
Originalare, som också kan kallas för prepresstekniker, levererar original för tryck, print och webb.
___________

De sköter den löpande framställningen av reklam och annat material fram till teknisk produktion. Slutprodukten är ofta tryckta medier av olika slag men kan också vara webbsidor eller reklam i radio- och TV.

Originalaren monterar bilder och text efter en artdirectors anvisningar. Underlaget kan vara en i detalj utformad idé eller i form av en enkel skiss. Monteringen sker i huvudsak i datorn med hjälp av olika slags bild- och textbehandlingsprogram. Originalaren ser till att bilder och färger är korrekta och är rätt placerade. I arbetet ingår ofta att lösa problem av olika slag, t.ex. att tillämpa en idé i ett bestämt format. Produkten kan vara allt från enklare broschyrer till logotyper, hela utställningar eller stora skyltar

Liksom annat kommunikationsarbete kan arbetsuppgifter behöva utföras under stor tidspress, särskilt då material ska levereras till en viss tidpunkt, mot en så kallad "deadline".

Du som är intresserad av yrket Originalare kanske också vill kika på andra yrken, som t.ex Bildbehandlare och andra yrken inom den grafiska branschen.

Utbildning

Originalare kan ha varierande utbildningsbakgrund. En lämplig bakgrund är estetiska programmet med inriktning estetik och media inom gymnasieskolan, påbyggd med kunskaper i grafisk formgivning. Utbildning till originalare finns på flera kommunikationsskolor och inom yrkeshögskolan.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.