Digitaltryckare

Digitaltryckare

Digitaltryckare är ett yrke inom grafiska branschen. Som digitaltryckare har du ofta inledande kontakt med kunden och arbetar därefter med hela kedjan från original, pre-press, print till efterbehandling. Tryckproduktionerna har gått från stora upplagor till mindre serier vilket ställer krav på flexibilitet och snabb omställningsförmåga i tryckprocessen.

Moderna tryckpressar är helt datorstyrda via bildskärmar och tangenter. Under tryckningen är du som digitaltryckare ansvarig för att mäta färgerna i trycket så att slutprodukten håller hög kvalité. I arbetet ingår också att rengöra maskinerna och sköta enklare underhåll. 

Utbildning

Tryckeriutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. 

Som förberedande utbildning rekommenderas bl a gymnasieskolans Industritekniska programmet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.

Framtidsutsikter

Det sker snabb utvecklingen inom den grafiska branschen med ökad automatisering och datorisering samtidigt som styrsystemen blir allt mer avancerade.

I de flesta digitala miljöer ställs oftast större krav på datakunskaper än på kunskaper om tryckprocessen. Detta betyder att du behöver ha kunskaper om tryckpressen både mekaniskt och samtidigt ha datatekniska kunskaper.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som digitaltryckare behöver du vara en strukturerad person, men som samtidigt har lätt att anpassa dig till förändringar. 

Visa mer
Visa mindre

5 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.