På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bokförlagsyrken

Bokförlagsyrken

Älskar du böcker och vill få "världens roligaste jobb"? Då kanske något yrke inom bokförlagsbranschen är helt rätt för dig!

Bokförlag kan vara mycket olika i sin storlek, från en person till flera hundra. Roller och arbetsfördelning beror mycket på det.

De flesta som ombeds nämna "yrken på ett bokförlag", tänker i första hand på Redaktör som det vanligaste yrket på ett bokförlag. Det är en mycket viktig yrkesroll, där man jobbar med att förbättra och kanske också anpassa författares texter, eller översättares (översätta) texter.

Yrken/roller som finns på bokförlag är bland annat:

Redaktionellt
Chef publishing (printansvarig)*
Huvudförläggare*
Förläggare*
Förläggande redaktör*
Projektledare * och Redaktör kan utföra identiska arbetsuppgifter; tidigare användes nästan alltid titeln Redaktör men på senare tid används arbetstiteln projektledare allt mer;
Förlagsassistent*
Redaktionskoordinator/redaktionsassistent*/redaktionssekreterare (olika titlar på olika förlag, men rollen innebär ofta administrativa uppgifter)
Utgivningschef/Publicistisk chef/Förlagschef (På vissa förlag förekommer flera chefsnivåer, andra har bara en av dessa)
Lektör (oftast frilans)
Korrekturläsare
Redaktions/förlagskoordinator*
Rättighetsansvarig/koordinator
Produktionsansvarig/koordinator*

Grafiskt
Produktionskoordinator/faktor/produktionsansvarig (olika titlar inom olika förlag, men dessa roller innebär ofta att hålla i kontakten med tryckerier)
Grafiker
Grafisk formgivare (är ofta kallad endast för "formgivare" och nästan alltid är frilansare, men vissa förlag har en eller flera anställda formgivare)
Illustratör (oftast frilans)
Originalare (dessa arbetsuppgifter har på många håll övergått till redaktörerna eller läggs ut på frilansare).

Ekonomi
Royaltyansvarig som kan kallas för Royaltyadministratör/royaltyekonom
Controller
Ekonom/redovisningsansvarig/Redovisningsekonom
Ekonomichef

PR och försäljning
Marknadsansvarig/PR-ansvarig/Informationsansvarig/PR-konsult
Marknadsförare
Säljkoordinator
Säljare/försäljningschef/Key Account manager

Övriga yrken
VD
HR-specialist och/eller Personalansvarig
Översättare (oftast frilans)
Jurist
Ansvarig för digital produktion (till exempel av "e-böcker")
Ansvarig för sekundära format (t. ex "pocket")
Projektplanerarare för ljudböcker
Ljudtekniker
Programmerare
Utvecklare
Kundtjänstmedarbetare
och
Eventansvarig - var god se info om yrket Eventkoordinator

Väg in i branschen
De flesta som söker sig till bokbranschen för att de älskar böcker, kommer in på någon typ av assistentjänst, t ex redaktionssassistent. Det är ett "lärorikt yrke", en sort allt-i-allo, där man får utföra alla möjliga arbetsuppgifter vid behov. Sedan, efter en tid, går många vidare till att jobba som redaktör.

Att tänka på
Bokbranschen är ganska attraktiv för många och jobben är få, därför är kontakter mycket viktiga för att "få in foten" och sedan lyckas inom branschen. Men "väl inne" i förlagsbranschen stannar många hela sitt yrkesliv pga bland annat att det sker ständiga förändringar och det finns många olika utvecklingsmöjligheter.

Utbildning

*Utbildning som rekommenderas - kulturvetarlinjen eller litteraturvetenskap och/eller annan "humaniora" (utbildning inom humanistiska kunskapsområde) t.ex kan de läsas som fristående högskolekurser.
På flera svenska universitet finns utbildning i Förlagsskunskap (60 högskolepoäng = ett årsstudier på heltid), som ger en bred överblick av bokbranschen. Det brukar krävas att man har ett visst antal högskolepoäng för att uppnå behörighet. Utbildning i förlagskunskap brukar innehålla praktik vilket ger möjlighet att "få in foten" in i branschen.

Övrigt

Det finns många vägar in i bokbranschen. På större förlag finns det förstås flera olika yrkesgrupper, medan anställda på mindre förlag brukar ha flera yrkesroller samtidigt, man kan t ex samtidigt vara både förläggare och marknadschef.

Lilla ordboken

IPA - world's largest federation of national, regional & specialist publishers' associations, which membership comprises 76 organisations from 65 countries in Africa, Asia, Australasia, Europe & the Americas;
Blurb - en positiv slagkraftig mening som "sammanfattar" det bästa eller det mest utmärkande med en "kreativ skapelse", som böcker**, film, teaterframträdande, konstutställning och dylikt och som vanligtvis används i reklam/presentationer.
** - inom bokbranschen är "blurbs" ofta = de citat från litteraturkritikernas utlåtande som trycks på bokens baksida.

Visste du att... ?

Varje invånare i Stockholms län lägger cirka 453 kr per år på att köpa böcker (uppgift från februari 2018). Tät efter stockholmare kommer det Uppsala-bor; och efter dem - Skåningar. 

Länktps

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.