Eventarrangör

Eventarrangör

En eventarrangör är den som är ansvarig för planering av ett event. Det är eventarrangören som bestämmer hur allt kring eventet ska gå till. Yrket som eventarrangör går att jämföra med yrket projektledare eftersom du är den som ser till att allt fungerar vid ett arrangemang, från minsta detalj till helheten. 

Event handlar om mänskliga möten och upplevelser. De finns i olika branscher, allt från privata event som t ex ett bröllop, event inom offentlig sektor, inom privat sektor och till stora internationella event. Som eventarrangör är du den som skapar, planerar, genomför och utvärderar olika evenemang, t ex arrangerar festivaler och turnéer. 

Du behöver även kunskap om avtal/kontrakt och erfarenhet från de processer, metoder och modeller som används inom eventbranschen. Dessutom krävs praktisk erfarenhet av eventbranschen och kunskaper om hur eventindustrin fungerar.

Som eventarrangör har du många olika arbetsuppgifter som att hantera säkerhetsfrågor och produktions-, kommunikations- och presentationsteknik vid ett evenemang. Dessutom kan du även arbeta med att hitta sponsorer som vill vara med och stötta eventet och slutligen även ha kunskap om att teckna olika avtal med underleverantörer, hyra av lokal, artister etc.

Eventarrangörer arbetar ofta i projektform och det är svårt att få fastanställning. Det är många gånger kontakter och nätverk inom branschen som leder till jobbmöjligheter eller uppdrag.

Utbildning

Personer med väldigt olika bakgrund arbetar som eventarrangörer. Rekommenderad utbildning är någon form av eftergymnasial utbildning, t ex inom yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns inom gymnasieskolans flera olika program, t ex Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet eller Hotell- och turismprogrammet.

Personliga egenskaper

En eventarrangör behöver förstå vilken typ av event som en beställare vill ha. Du behöver också tänka på besökarnas / gästernas upplevelse och kanske även olika artisters behov. En eventarrangör behöver ha förmågan att kunna skapa ett event som uppfyller allas förväntning.

Det är mycket viktigt att utveckla en god förmåga att omvandla idéer till verklighet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  12 Lediga jobb som eventarrangör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.