På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Eventarrangör

Eventarrangör

En eventarrangör är den ansvarige för planering av ett event och eventarrangören bestämmer hur allt kring eventet ska gå till. Yrket som eventarrangör går att jämföra med yrket projektledare. Man är den som ser till att allt fungerar från minsta detalj till helheten, vid ett arrangemang.

Eventarrangörer behöver kunna identifiera och utveckla affärsmöjligheter samt framgångsrikt leda olika projekt inom event-branschen. De skapar, planerar, genomför och utvärderar olika evenemang, ex. arrangerar festivaler och turnéer. De kan också ta fram helt nya koncept och produkter i event-branschen.

Vad krävs för att leda ett event framgångsrikt?
En eventarrangör behöver förstå vilken typ av event som en beställare vill ha. Man behöver också tänka på besökarnas / gästernas upplevelse och kanske även olika artisters behov. En eventarrangör behöver ha förmågan att kunna skapa ett event som uppfyller allas förväntning.

Man behöver även viss kunskap om avtal/kontrakt, kunskap och erfarenhet från de processer, metoder och modeller som används inom eventbranschen. Dessutom krävs praktisk erfarenhet av event-branschen och kunskaper om hur eventindustrin fungerar. Det är mycket viktigt att utveckla en god förmåga att omvandla idéer till verklighet.

Vad är ett "event”?
Event handlar om mänskliga möten och upplevelser. De finns i olika branscher: privata event som t ex. ett bröllop, event inom offentlig sektor, inom privat sektor och stora internationella event.

Exempel på olika typer av ”event” kan vara en mässa, konferens, konsert, musik- eller filmfestival, sportevenemang, julmarknad, modevisning, invigning av ett konstgalleri, firmafest, bröllop, privat fest eller kalas mm.

Arbetsuppgifter

Det mycket svårt att ge en samlad bild av vad eventarrangörer gör. De kan ha många olika arbetsuppgifter, t ex. behöver de kunna hantera säkerhetsfrågor och produktions-, kommunikations- och presentationsteknik vid ett evenemang.  De behöver kunna ta fram affärsplaner, välja strategier och kanaler för en marknadsföringskampanj. Dessutom kanske hitta sponsorer som vill vara med och stötta eventet och slutligen måste man även ha förmåga att teckna olika avtal med underleverantörer, hyra av lokal, artister etc.

Utbildning

Personer med väldigt olika bakgrund arbetar som eventarrangörer. Rekommenderad utbildning är någon form av eftergymnasial utbilnding, ex. inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns inom gymnasieskolans flera olika program: ex. Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet, Humanistiska programmet och Handel- och admin.programmet.

Viktigt att tänka på

Eventarrangörer arbetar ofta i projektform och det är svårt att få fastanställning (heltids tillsvidareanställning).
Det är många gånger kontakter/nätverk inom branschen som leder till jobbmöjligheter eller uppdrag.

Personliga egenskaper
Man måste vara mycket stresstålig, kunna ha ”många bollar i luften” samtidigt samt ha förmågan att planera långsiktigt (ur ett logistiskt perspektiv) men samtidigt kunna ”släcka bränder” om något oförutsett händer.

Var kan man arbeta?
Exempel på var eventarrangörer kan arbeta är som projektledare inom eventbyråer, i olika projekt inom idrottsverksamhet eller upplevelseindustrin, ex. inom TV och/eller musik.

Anställningsformer
Ofta har man tidsbegränsad (projekt-) anställning.
Det är också rätt vanligt att eventarrangörer startar och driver egna företag.

Arbetsmarknad
Inom event- och upplevelseindustrin råder det brist på personal som både har tillräcklig praktisk erfarenhet och gedigen teoretisk bakgrund. 

Det är sällan en ensam person som jobbar som eventarrangör. Stora evenemang arrangeras oftast av företag eller föreningar. De företag som ägnar sig åt att arrangera evenemang, består av ett antal eventkoordinatorer, projektledare, marknadsförare m.fl, och det finns i så fall ingen enskild person som kan kalla sig för en “eventarrangör”. Flera eventkoordinatorer som i samarbete med varandra och med hjälp från övriga yrkesfunktioner (ex. artistmanager, turnékoordinatorer, producenter), arrangerar ett event och blir tillsammans till en “eventarrangör”.

Länktips

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.