På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ljustekniker

Ljustekniker

En ljusteknikers ljussättning fyller olika funktioner, beroende på för vilken uppsättning hen skapar: på konserter, festivaler, teater och andra sorters föreställningar och evenemang.

Efter att ha följt repetitionsarbetet beslutar ljussättaren (ljustekniker) var alla strålkastare ska vara placerade, för att bäst fungera i pjäsen. Vid själva ljussättningarbetet bestäms slutgiltigt vilka lampor som ska lysa, i vilken riktning, med vilken styrka och med vilka färger. Detta för att väcka rätta känslor hos publiken. Ljussättaren är ofta frilansarbetande och arbetar med förberedande uppgifter.

Utbildning

Relevanta utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, men i första hand på El- och energiprogrammet.
Motsvarnde utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen. Passande utbildningar kan finnas även inom andra skolformer, såsom KKU>> eller på en folkhögskola>>.

Framtidsutsikter

Teater-, film-, event- och scenbranschen efterfrågar välutbildade medarbetare som kan hantera den senaste tekniken, som kan sitt hantverk inom yrket och som törs applicera nyskapande lösningar. Branschen söker personer som kan hantera arbeta i en bransch där ena dagen inte är den andra lik, som kräver stor kreativitet och flexibilitet.

Flera nya multiarenor och kulturhus har renoverats och byggts i Sverige de senaste åren och event som kommunikationsmedel växer och medför nya ökade krav på teknik och sceniska upplevelser. Dessutom väntas stora pensionsavgångar inom teater- och scenbranschen, vilket lovar de utbildade ljustekniker en "ljus framtid" i branschen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.