På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ljudtekniker

Ljudtekniker

Ljudteknik i produkter, offentliga och kommersiella miljöer blir allt viktigare. Brinner du för ljud, radio eller musik samt har tekniskt intresse kan yrket ljudtekniker vara rätt yrke för dig.

Ljudteknikern, som också kallas för ljuddesigner, sound designer eller audio designer, kan syssla med en mängd olika arbetsuppgifter, som film-, musik- och dataspelsljudläggning eller sköta ljudet vid till exempel teater-, film-, TV- och videoproduktioner, radiosändningar och musikkonserter. Arbetet som ljudtekniker kräver stort intresse för både musik och teknik.

Det är bra om du som vill arbeta som  ljudtekniker har kunskap och erfarenhet av olika intervju- och inspelningstekniker samt kunskap om att producera och sända radioprogram, reklamspottar samt webbljud.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Musik och på inriktning Estetik och media.

Passande eftergymnasial utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan och på folkhögskolor. Inom folkhögskola kan även utbildning till ljudtekniker för synskadade finnas. 

Arbetsplats

Ljudtekniker kan arbeta på en mängd skilda arbetsplatser och på olika nivåer. Du sköter olika typer av ljudutrustningar vid teatern, och bland annat t.ex radioteatern, eller vid produktion av rörlig bild. Du kan också arbeta med radiosändningar, i inspelningsstudio, installationer av ljudanläggningar och mycket annat.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd. Hörselskydd rekommenderas vid höga volymer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Ljudtekniker High Chaparral 2022

Arbetsgivare / Ort: High Chaparral Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 28 februari (2 månader 21 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-01
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Ljudtekniker

Om jobbet
Beskrivning High Chaparral är en temapark olik alla andra. Ett besök här är en upplevelse för alla sinnen, som du sent kommer att glömma. När du stiger in genom portarna till vår värld, lämnar du verkligheten (som du känner till den) för en stund. Vi profilerar oss som en teatertemapark med vilda västerntema för barnfamiljer vilket också speglar hur vi presenterar shower och karaktärer. Äventyr, Tillsammans och Omtanke - detta är High Chaparrals tre värdeord som ska genomsyra allt som görs på företaget och i parken. Efter två somrar märkta av pandemins olika restriktioner satsar vi nu helhjärtat på en fartfull sommar med shower och fullskalig underhållning. Vi är tillbaka med mer stunts, diligens, höga fall, specialeffekter, musikinslag och mycket mer. Världens roligaste, fartfyllda och äventyrliga sommarjobb du kan tänka dig. Du har chans att infria löftet till våra besökare att ”Bli en del av äventyret”. Till sommaren 2022 satsar vi åter på shower runt om i parken och improvisationsteater mellan föreställningarna. Varje dag är en enda lång föreställning från att vi öppnar portarna till dess vi stänger. Om du vill ha en effektfull sommar är det här jobbet för dig. Som ljudtekniker planerar och sköter du musik och ljudeffekter på alla våra olika arenor. Du gillar självklart pang-pang och explosioner! Parken kommer att vara öppen mellan den 26 maj och 4 september 2022. Kvalifikationer Vi vill att du har någon form av ljudteknikutbildning och/eller erfarenhet inom arbete med ljudteknik. Stor vikt läggs vid din sociala kompetens och servicekänsla. High Chaparral förväntar sig att alla som jobbar hos oss är beredda att ge det där lilla extra för våra besökare och kollegor. Alla är lika viktiga hos oss!
Arbetsgivare
High Chaparral Sweden AB
Hemsida: https://www.highchaparral.se/
Ansökan
Ansök senast 28 februari (2 månader 21 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

AV-tekniker/produktionsledare

Arbetsgivare / Ort: 7A Sevena AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 mars (3 månader 17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Ljudtekniker

Om jobbet
7A söker en utåtriktad och engagerad AV-tekniker/produktionsledare, främst med inriktning ljudteknik, som har hög känsla för service och på ett flexibelt sätt kan möta våra kunders behov. Vi ser att du är en innovativ person, som både kan arbeta självständigt och vara en god lagspelare. Hos oss får du möjlighet att arbeta brett i olika former av digitala miljöer och att utvecklas både på bredden och djupet tillsammans med ett sammansvetsat team med stor laganda - där din insats kommer att göra skillnad! Om tjänsten Din huvudsakliga uppgift är att planera, rigga upp/ner samt produktions-leda hybridmöten via varierande digitala plattformar, i huvudsak Zoom. En stor del av dessa möten är så kallade skiljedomsförfaranden ( Stockholm International Hearing Centre (https://www.sihc.se/)), där vi skapat en världsledande digital produkt. Dessa möten kräver mycket hög professionalism och sker med internationella kunder/deltagare, vilket innebär att du kommer att kommunicera på engelska en stor del av tiden. Att ta rollen som värd och guida kunden hela vägen från start till mål, så att den känner sig trygg, är en mycket viktig del i rollen. Du - är utbildad ljudtekniker med dokumenterad utbildning och/eller erfarenhet av arbete med kompression och EQ i digitalmixrar - tar en tydlig roll som expert på ditt område och skapar trygghet i mötet med kunden - kan hantera stressiga situationer på ett professionellt sätt och behålla lugnet mot kunden även i händelse av ”teknikstrul” - håller ordning och reda, är strukturerad, metodisk och har en mycket hög servicekänsla - talar och skriver svenska och engelska flytande Det är meriterande om du även: - har utbildning och/eller erfarenhet inom video- eller livestreamingteknik, videokonferenser (Zoom/Teams) - har erfarenhet av att arbeta nära kunden i en servicefunktion där du hanterat olika arbetsuppgifter parallellt och kundens behov och upplevelse står i centrum Bli en del av vår vision Som en del av teamet på 7A blir du en viktig pusselbit i att leverera på vår vision - ”att skapa en upplevelse utöver det förväntade” genom att vara personliga, välkomnande och innovativa. Vår kultur bygger på omtanke, engagemang och glädje och det är viktigt för oss att du också delar dessa värderingar. Vi ser gärna att du gillar att ha roligt på jobbet och uppskattar att arbeta med ett glatt gäng på ett företag där det ibland kan svänga snabbt. Vad vi gör vet du kanske redan, om inte finns all information på vår hemsida. (https://7a.se/) Anställningsform: Rollen innebär en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Sista ansökningsdatum: Urval och intervjuer sker löpande, så skicka in ansökan direkt! För ytterligare information vänligen kontakta Eva Bloch, Head of People & Culture Tel 08 586 107 24, [email protected] Varmt välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
7A Sevena AB
Hemsida: http://www.7a.se
Ansökan
Ansök senast 24 mars (3 månader 17 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.