På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Musiker
Spela filmen

Musiker

Musiker - är ett samlingsnamn för många olika yrken. Som musiker kan du vara allt ifrån gitarrist i ett rockband - till cellist i en symfoniorkester eller så kan man vara sångare. Exempel på olika sortens musiker är: arrangör, ackompanjatör, konsertpianist, gatumusiker/gatuartist, körledare, tonsättare, filmkompositör, kantor och dirigent.

Gemensamt för alla de olika sorters musiker är att man spelar ett eller flera instrument eller/och sjunger.

Musikernas arbetsplatser varierar. Beroende på genre kan man arbeta i konsertsalar, skolor, kyrkor och studior, folkparker, på dansrestauranger, diskotek, klubbar och vid privata tillställningar. Musiker kan också arbeta på sjukhus (t.ex som musikterapeut) samt inom barn- och äldreomsorg.

Utbildning

Musiker utbildas bland annat vid landets musikhögskolor.

För populärmusiker varierar utbildningsbakgrunden väldigt mycket. Många är självlärda.
Förberedande, grundläggande musikutbildning finns i gymnasieskolan inom det estetiska programmet, inriktning Musik.

Eftergymnasiala utbildningar finns på högskolenivå, bland annat vid Musikhögskolan i Arvika, Piteå och Örebro (för behörighet krävs det Grundläggande behörighet för högskolestudier samt tillräckliga förkunskaper inom musik). De sökande antas genom ett antagningsprov som både prövar praktiska färdigheter och teoretisk kunskap.

Lämpliga för musiker-yrket utbildningar kan även finnas inom KKU.

Visste du att... ?

Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Lilla ordboken

  • Gage - ett uttryck för en engångslön, i första hand inom artistbranschen. Det vanligaste exemplet: ett band som får dela på en summa (gage) efter att de har genomfört en spelning inför publik.
  • Vinjettmusik - är en sort Signaturmelodi som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för temasång.

Info om Tävling för unga musiker
Imagine - är livemusiktävling (och det är gratis att delta) - för unga talanger: man måste vara mellan 13 och 21 år. För mer information - var god se imaginesverige.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.