Musiklärare

Musiklärare

Är du musikalisk och vill ha ett yrke där du kan kombinera ditt intresse för musik med att arbeta med barn och ungdomar. Då kanske du är intresserad av att bli lärare i musik.

Det är vanligt att musiklärare i grundskolan och gymnasieskolan kombinerar musikämnet med ett annat ämne. Musiklärare arbetar ofta i många klasser och ibland även på flera skolor.

I kommunala musik- och kulturskolor undervisas barn och ungdomar som spelar instrument eller sjunger på sin fritid. Musiklärare på kommunala musikskolor kan även kallas musikpedagoger eller körpedagoger, de har ofta ingen egen musiksal utan åker mellan olika skolor i kommunen.

Rytmikläraren är en musiklärare som använder rörelser till musik i sin undervisning. Den som leder verksamheten i musikskolan kallas ofta för musikledare eller musikskolechef.

Utbildning

De som vill bli musiklärare brukar behöva utbilda sig ytterligare ca 7 år, efter gymnasiet.

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Musik.

Det finns olika vägar att gå om man vill bli behörig musiklärare:

  1. Läsa på musiklärarprogrammet. Man läser på någon av musikhögskolorna i Sverige och blir lärare i "sitt instrument" och "sin inriktning" t ex ensamble eller ljudteknik.
     
  2. Läsa på lärarprogrammet med inriktning musik som kan finnas på flera lärosäten runt om i Sverige och få musik som ett av sina undervisningsämnen. Programmet "Ämneslärare med inriktning mot musik" finns för både årskurs 7-9 på grundskolan och för gymnasiet på flera olika orter i Sverige.
     
  3. Läsa musik på högskola i minst tre år, kandidatexamen i musik, och sedan en Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), som är ett program på 90 hp = tre terminers studier på heltid eller sex terminer på halvtid efteråt.
     

De som är verksamma inom musikbranschen föredrar och rekommenderar alternativ 1. De som går ut från musikhögskola brukar inte ha svårt att få jobb då det är svårt att få tag i behöriga musiklärare.

Viktigt att tänka på

För antagning till musiklärarutbildningen krävs, förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, också som särskild behörighet godkända resultat från särskilda antagningsprov i musik. Antagningsproven omfattar teori, komp, sång och instrumentspel, prov i musiklära och gehör och i ensembleledning.

För att klara proven måste man ha en god kunskap i notläsning, musikteori och i ditt egna instrument och i komp-instrument.

Många sökande har gått en förberedande musikutbildning för att klara proven, t.ex många läser på musikfolkhögskola i 1 eller 2 år innan de klarar proven samt har ofta läst 3 år på musikgymnasium innan dess.

Särskilda antagningsprov i musik är samma oavsett om man väljer utbildningsalternativet 1, 2 eller 3.

Arbetsplats

Musiklärare kan arbeta i grundskolan, gymnasieskolan eller folkhögskolan. Du kan också vara musiklärare i en kommunal musik- eller kulturskola eller arbeta med annan frivillig musikundervisning.

Visste du att... ?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    35 Lediga jobb som musiklärare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.