Dirigent

Dirigent

En dirigent är den som dirigerar en orkester eller en kör. Dirigentens uppgift är att leda det konstnärliga arbetet och se till att orkestern eller kören arbetar som en enhet.

Dirigent är i grunden Musiker. De flesta dirigenter använder en så kallad "dirigentpinne". Pinnarna, liksom skaftet, utformas i olika längd, tjocklek och vikt alltefter dirigentens önskemål.

Många moderna dirigenter har dock övergått till att bara använda händerna.

En del av dirigentens rörelseschema följer alltid ett mer eller mindre exakt mönster, som talar om för musikerna var i takten de befinner sig och förbereder dem på olika insatser.

Dirigentens viktigaste arbete utförs dock på repetitionerna, där dirigenten bestämmer hur verket skall interpreteras, tolkas, i avseende på frasering, tempo, dynamik med mera.

Utbildning

Rekommenderad gymnasieutbildning är Estetiska programmet, inriktning musik

Lilla ordboken

Vinjettmusik är en Signaturmelodi och är ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas vinjettmusik både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sång till melodin, brukar den kallas för temasång.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.