På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ackompanjatör

Ackompanjatör

En ackompanjatör är en den som, oftast genom att spela piano eller guitarr, understödjer en eller flera "solister". Ackompanjemang, som det heter, utförs vanligast på så kallade bruksinstrument, det vill säga piano eller gitarr. Ofta finns det en särskild stämma utskriven för just ackompanjatören, men det kan också vara endast ackord. Härifrån kommer också slanget "att kompa" eller "ett komp".
Ackompanjatörer samarbetar med solister och med musiklärare, sångpedagoger och/eller med danslärare och koreografer. Varför man inte kan "sätta på musiken" som är inspelad i stället för att använda sig av en ackompanjöatör? Jo, för att en ackompanjatör anpassar musikens tempo och karaktär mot "dagsformen" och kan också ge synpunkter ang. den konstnärliga processen, då hen är en del av den.
Ackompanjatörer kan också arbeta i "team" med musikterapeuter och dans/rörelseterapeuter, och då är det extraviktigt att vara en flexibel och tillmötesgående person, som är både villig och kapabel att anpassa sitt spelande på ett musikinstrument (ofta guitarr eller piano) till brukarnas behov och även kunna visa empati och på olika sätt bidra till läkandeprocessen.

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet (ES), inriktning Musik. Vidareutbildningar finns inom olika skolformer - bland annat inom KKU, på högskolenivå, på folkhögskolor och kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visste du att... ?

Twitteranvändare röstade fram Fairytale of New York till den bästa jullåten (uppgift från dec 2017). Källa: Sverigesradio.se

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.