Artist
Spela filmen

Artist

En artist är en person vars arbete går ut på att på ett eller annat sätt uppträda och underhålla publik.

Exempel på olika sorters artister är bland annat musiker, stå-upp komiker, magiker, musikalartister, clowner och många andra.

Ska man lyckas försörja dig på sitt artisteri krävs det att man har personligt och originellt program inom sitt område, att man också är påhittig, envis, tror stenhårt på att man kommer att lyckas och är bra på att marknadsföra sig.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på det Estetiska programmet.

På eftergymnasial nivå finns många högskolor som har utbildningar för sångare, musiker, dansare mm. Lämplig utbildning för en blivande artist kan också finnas inom KKU (Konst- och kulturutbildningar). 

Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken

Green room - ett utrymme bakom scenen, avsett för artister och skådespelare att befinna sig före och efter ett uppträdande. Uttrycket användes redan 1701 och det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En teori är att, rummet var målat i grönt för att skådespelarna skulle kunna vila ögonen efter de starka och bländande scenljusen.

Visste du att... ?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

101 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.