På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Artist
Spela filmen

Artist

En artist är en person vars "arbete" går ut på att på ett eller annat sätt uppträda inför åhörare/publiken. Exempel på olika sorters artister är bland annat musiker, stå-upp komiker, estradhypnotisörer (underhållare), sångare, dansare, magiker/illusionister, musikalartister, akrobater, clowner, imitatörer, buktalare, jonglörer, eldslukare, revy- och varietéartister samt skådespelare: röstskådespelare och film-/teaterskådespelare.

Ska man lyckas försörja dig på sitt artisteri krävs det att man har personligt och originellt program inom sitt område, att man också är påhittig, envis, tror stenhårt på att man kommer att lyckas och är bra på att marknadsföra sig.

Var god se även information om flera yrken; förslagsvis i första hand om följande: Marknadsförare, Cirkusyrken, DansareVarietéartistCirkusyrkenMusikerStå-upp komikerSjukhusclownMagiker och Skådespelare.

Många artister använder sig av de så kallade "artistnamn", som inte är detsamma som en pseudonym*.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på det Estetiska gymnasieprogrammet på inriktningar Dans, Musik och Teater. På eftergymnasial nivå: många högskolor har utbildningar för sångare, musiker, dansare mm. Lämplig utbildning för en blivande artist kan också finnas inom KKU (Konst- och kulturutbildningar). 

Lilla ordboken

  • Gage - ett uttryck för en engångslön, i första hand inom artistbranschen. Det vanligaste exemplet: ett band som får dela på en summa (gage) efter att de har genomfört en spelning inför publik.
  • * Pseudonym, grekiska för "falskt namn", från ψε?δος (pseûdos), "lögn, oriktighet", och (ónoma), "namn", är ett annat namn än bärarens registrerade borgerliga namn. Psyudonymer används oftast i syfte att skapa anonymitet. En pseudonym skiljer sig från ett artistnamn på så sätt att artistnamnet inte har som syfte att dölja identiteten. Ett fingerat namn är ett alternativt namn, ett alias, som används exempelvis för att skydda en intervjuad person.
  • Green room - ett utrymme bakom scenen avsett för artister & skådespelare att befinna sig före & efter ett uppträdande. Uttrycket användes först år 1701; det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En teori påstår är att rummet var målat i grönt (för att skådespelarna skulle kunna vila ögonen efter de starka/bländande scenljusen).

Info om Tävling för unga musiker och sångare
Imagine - är livemusiktävling (och det är gratis att delta) - för unga talanger: man måste vara mellan 13 och 21 år. För mer information - var god se imaginesverige.se

Visste du att... ?

Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.