På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Programledare

Programledare

Är du en utåtriktad, varm, nyfiken och sprallig person med god portion humor och självdistans? Då kan yrket programledare vara rätt yrke för dig!

Det finns många olika sorters programledare eller som de också kallas för programvärdar inom Radio och TV: ex. barnprogramledare, "talk-show"programledre och programledare för olika tävlingsprogram.

Programledarna kan bland annat presenterar programpunkter och inslag för tittarna/lyssnarna. Ibland är programledaren samtidigt också reporter och/eller intervjuare.

I nyhetsprogram på TV kallas ofta nyhetsuppläsare för en nyhetsankare, efter den amerikanska termen "news anchor".

För att lyckas i rollen som programledare är det ofta bra att ha koll på det senaste inom nöjesvärlden samt bli "expert" (läsa in sig på) det område som man arbetar inom.

Personliga egenskaper som krävs: utåtriktad person som gillar att underhålla och har "talets gåva" och som också känner sig mycket bekväm med att prata inför publik.

Det är ovanligt att programledare är fastanställd. De vanliga anställningsformer är visstidsanställning eller projektanställning /uppdragsanställning/. 

Utbildning

Programledare har väldigt varierande bakgrund: vissa är utbildade journalister; flera kända programledare börjar som sportjournalister eller kvällstidningsjournalister. Andra bakgrunder kan vara att man sysslat med musik eller är i grunden skådespelare och det finns också dem som inte har någon speciell utbildning utan har man bara haft en "tilltalande"/passande personlighet som ansetts "gå igenom TV-rutan".
Gymnasiekompetens kan dock ställas som minimikravet för att kunna få anställning som programledare.

Var god se även andra yrkespresentationer, förslagsvis i första hand: VideoreporterIntervjuareMarknadsförareProducentRadiopratare,
 Journalist, Multijournalist, Skådespelare, Röstskådespelare,
Inrikespolitisk kommentator.

Lilla ordboken
Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".

Länktips

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.