Programledare
Spela filmen

Programledare

Programledarna kan bland annat presenterar programpunkter och inslag för tittarna/lyssnarna. Ibland är programledaren samtidigt också reporter och/eller intervjuare. I nyhetsprogram på TV kallas ofta nyhetsuppläsare för en nyhetsankare, efter den amerikanska termen news anchor.

För att lyckas i rollen som programledare är det ofta bra att ha koll på det senaste inom nöjesvärlden samt bli expert på det område som du arbetar inom. Det är vanligt med anställningsformer som visstidsanställning eller projektanställning om du arbetar som programledare.

Utbildning

Programledare har väldigt varierande bakgrund, men många är utbildade journalister. Andra bakgrunder kan vara att man sysslat med musik eller är i grunden skådespelare och det finns också de som inte har någon speciell utbildning utan har en personlighet som går igenom TV-rutan. Gymnasiekompetens kan dock ställas som minimikravet för att kunna få anställning som programledare.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetiska programmet.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Är du en utåtriktad, varm, nyfiken och positiv person med god portion humor och självdistans? Då kan yrket programledare vara rätt yrke för dig.

Arbetsplats

Det finns många olika sorters programledare eller som de också kallas för programvärdar inom Radio och TV, som till exempel barnprogramledare, talk-show programledare och programledare för olika tävlingsprogram.

Visa mer
Visa mindre

140 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.