På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skådespelare
Spela filmen

Skådespelare

Skådespelare är ett konstnärligt yrke och det krävs både talang, drivkraft och hårt arbete för att lyckas. Som skådespelare kan du arbeta inom flera olika områden. Du kan jobba på en teater men du kan också få arbete vid film- radio- och TV-produktioner. Du kan också bli engagerad som uppläsare för att läsa dikter eller andra texter i olika medier.

Arbetet som skådespelare innehåller mycket mer än att stå på scenen eller framför kameran. Bakom en teaterföreställning ligger mycket förberedelser.

Mimartister använder kroppsspråk, gester och ansiktsuttryck för att förmedla känslor, stämningar och händelser till publiken. De flesta mimartister är fria yrkesutövare och har mer eller mindre tillfälliga engagemang.

En stuntman ersätter filmskådespelare i riskfyllda situationer, till exempel när rollfiguren ska ramla ner för en trappa eller volta med bilen. I uppgifterna kan även ingå att instruera skådespelare, till exempel inför ett slagsmål. Kunskap i ljud, ljus och kameraföring är viktigt. Det finns ett fåtal personer som kan försörja sig endast på det yrket, men det vanligaste är att ha annat arbete vid sidan om.

Utbildning

Du kan utbilda dig till skådespelare på högskolenivå (på högsola eller universitet), inom KKU (konst och kulturutbildningar) och inom folkhögskola - inom alla de olika skolformer kan det erbjudas lämpliga kurser/utbildningar/program.
Förberedande teaterutbildning får du inom gymnasieskolan på Estetiska programmets inriktning teater.

Se gärna information om fIer yrken, försIagsvis: RöstskådespeIare och Dramapedagog.
 

Lilla ordboken

  • Genrep - en vanlig förkortning som står för uttrycket "general repetition", som är sista repetitionen (kan också kallas för "sista kostym-rep") inför premiären av en föreställning.
  • Green room - ett utrymme bakom scenen avsett för artister & skådespelare att befinna sig före & efter ett uppträdande. Uttrycket användes först år 1701; det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En teori påstår är att rummet var målat i grönt (för att skådespelarna skulle kunna vila ögonen efter de starka/bländande scenljusen).
  • Eurytmi - en rörelsekonst som utövas och lärs ut inom Waldorfpedagogiken; den förekommer främst inom den antroposofiska rörelsen. Eurytmin har 3 huvudgrenar: en alternativmedicinsk terapeutisk förgrening, den s k läkeeurytmin, en pedagogisk tillämpning praktiserad i waldorfskolorna och tillämpningen som scenkonst.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.