Sufflör

Sufflör

Sufflören i ett operahus ger behövande sångare de första orden i varje fras ett par sekunder före frasens början. Suffleringen mimas tyst eller sägs högt med halvröst, förhoppningsvis hörbart endast på scenen. Operasufflören har alltså en något annorlunda uppgift än talteaterns sufflör, som bistår med textfragment om någon kommer av sig på scenen.

Sufflören håller traditionellt till i ett trångt utrymme under scen vid mitten av scenens framkant, ovanför orkesterdiket. Utrymmet döljs för publiken av en liten upphöjd påbyggnad, detta kallas sufflörlucka. Dessa är endast synliga för sångarna och skådespelarna på scenen.

Tekniska landvinningar har möjliggjort luftväxling och små bildskärmar, bland andra tekniska förbättringar, för att underlätta deras arbete. Numera sitter teatersufflörer ofta i stället på en stol med publiken i teatersalongen.

Sufflören bevistar alla repetitioner, för att märka ut alla justeringar eller förtydliganden i manuskriptet eller partituret, och är behjälpliga med en skådespelares eller sångares förberedelser för rollen. De håller låg profil, och i programböckerna för opera är de oftast endast nämnda under "musikalisk instudering" eller liknande.

En liknande yrkesfunktion finns inom film och TV-teater, de kallas då scripta.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen. Teater-utbildning är fördelaktigt att ha. Arbetsgivaren kan kräva att man har gymnasiekompetens och talar tydligt.

Bra gymnasieutbildning får du bl a på Estetiska programmet.

Passande utbildningar kan även finnas inom bl a yrkeshögskolan och även inom privata utbildningsanordnare.

Arbetsplats

Sufflör är ett yrke inom teater och opera, en person som bistår skådespelare och sångare med texthjälp under repetition och föreställning, om dessa glömmer bort sina repliker eller sångtexter. Detta kallas att sufflera.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.