Maskör
Spela filmen

Maskör

Att skapa karaktärer med hjälp av bland annat smink och hår. Låter det som en kombination för dig? Då kanske du vill bli maskör – ett hantverksyrke där du får användning för din konstnärliga ådra och din förmåga att jobba tillsammans med andra.

Inför en teateruppsättning eller filminspelning går du igenom manus. Du är med och diskuterar de olika rollfigurernas karaktärer tillsammans med regissören, skådespelarna och scenografen och är med på repetitionerna. Sedan tar du fram förslag på vilka masker skådespelarna ska använda.

Maskörens arbete ger både stöd till skådespelarnas rollkaraktärer, bidrar till att berätta historien och är en del av hela föreställningen.

Utbildning

I regel tar det mellan tre till fem år att bli maskör, lite beroende på vilken ingång in i yrket man väljer.

Den vanligaste vägen in i yrket är utbildning till sminkör/make-up artist. Den som vill jobba som maskör har ofta stor nytta av en konstnärlig grundutbildning.

På Stockholms dramatiska institut finns bl a Mask- och perukdesign, en utbildning som är sex terminers heltidsstudier, 180hp.

Utbildning till maskör kan också finnas inom Konst och kulturutbildningar.

Ett annat alternativ är att bli lärling på någon av teatrarna som har en egen mask- och perukavdelning. Antingen har teatrarna en egen lärlingstradition eller så kan det i vissa fall gå att ordna praktik eller lärlingsplats i samarbete med Hantverksakademin.

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, Frisör eller på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning.

Personliga egenskaper

Kreativitet och problemlösningsförmåga - är två av de viktigaste personliga egenskaper, som krävs för att trivas i och lyckas med detta yrket.

Arbetsplats

Som maskör arbetar du med teaterföreställningar eller filminspelningar och du kan vara anställd i företag med film- och videoproduktion.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som maskör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.