På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Maskör
Spela filmen

Maskör

Att skapa karaktärer med hjälp av bland annat smink och hår. Låter det som en kombination för dig? Då kanske du vill bli maskör – ett hantverksyrke där du får användning för din konstnärliga ådra och din förmåga att jobba tillsammans med andra.

Kreativitet och problemlösningsförmåga - är två av de viktigaste personliga egenskaper, som krävs för att trivas i och lyckas med detta yrket.

Som maskör arbetar du med teaterföreställningar eller filminspelningar och du kan vara anställd i företag med film- och videoproduktion. Inför en teateruppsättning eller filminspelning går du igenom manus. Du är med och diskuterar de olika rollfigurernas karaktärer tillsammans med regissören, skådespelarna och scenografen och är med på repetitionerna. Sedan tar du fram förslag på vilka masker skådespelarna ska använda. Maskörens arbete ger både stöd till skådespelarnas rollkaraktärer, bidrar till att berätta historien och är en del av hela föreställningen.

Du som är intresserad av yrket Maskör, kanske också viII kika på flera yrkespresentationer, t.ex på yrken: Hantverkare, Sminkör, Rekvisitör/Attributör, Kostymör,  RegissörScripta, Sufflör, Etikettexpert, Imagekonsult, Fotograf, Frisör, NagelspecialistTatuerareAttributmakare och Perukmakare.

Utbildning

I regel tar det mellan tre tiII fem år att bli maskör och det är också beroende på vilken ingån in i yrket man väIjer.

Den vanligaste vägen in i yrket som maskör är utbildning till sminkör/make-up artist, som ofta har en utbildning till frisör eller hudterapeut i botten. Den som vill jobba som maskör har ofta stor nytta av en konstnärlig grundutbildning.

Det är fördeIaktigt om du kan få anstäIIning som assistent till en verksam maskör. Då har du samtidigt möjIighet att testa om yrket verkligen är något som passar dig bra. Om du kommer fram tiII att yrket är något för dig, kan du söka till Maskörskolan på Folkuniversitetet.

Det finns en utbildning till maskör inom högskolan. Utbildningen ges vid Stockholms dramatiska institut och är på 3 år på heltid.

Utbildning till maskör kan också finnas inom KKU, konst och kulturutbildningar.

Ett annat alternativ är att bli lärling på någon av teatrarna som har en egen mask och peruk avdelning, vilket inte är speciellt vanligt men det förekommer. Antingen har teatrarna en egen lärlingstradition eller så kan det i vissa fall gå att ordna praktik eller lärlingsplats i samarbete med Hantverksakademin.

Bra grundutbiIdning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk (profil Stylist). Ett annat aIternativ är att Iäsa på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.