På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rekvisitör och attributör

Rekvisitör och attributör

Rekvisitörer och attributörer har viktiga roller i teater- och filmsammanhang.

Rekvisitören anskaffar  (köper in, hyr, lånar eller ser till att de blir tillverkade) inredningsdetaljer, möbler och andra föremål.

Attributören deltar under föreställningen eller filminspelningen för att se till att rekvisitan finns på plats.

Rekvisitörer anlitas vid teaterföreställningar, filminspelningar och vid inspellingar av TV-program. Tillsammans med regissören, scenografen och projektledaren går de igenom manuset redan på planeringsstadiet för att komma överens om vilken rekvisita som behövs.


Föremålen hämtas från förråd, köps, hyrs eller lånas på olika håll. Arbetet är mycket rörligt. Ibland är det svårt och kräver stora ansträngningar att få fram rätt saker. Rekvisitören bygger upp ett kontaktnät, såväl inom som utanför den egna branschen för att snabbt och billigt få fram rekvisita.
Jobbet innebär ett ansvar för att kostnaderna hålls inom uppgjorda ramar. Körkort kan krävas för att få jobb som rekvisitör eller attributör, därför att man kan behöva hämta och lämna rekvisita (kläder, möbler och andra "saker") på diverse olika ställen.


Yrkesporträtt
Möt Emil Larsson, en frilansande attributör>>.

 

Att tänka på (hälsorisker)
Inom de här yrken kan man eventuellt utsättas för kontakt med kemikalier, exempelvis med olika typer av lim och målarfärg, vilket är olämpligt om man har astma eller eksem. Det kan också förekomma viss arbete i obekväma arbetsställningar, vilket är olämpligt om man har ont i leder, "dålig rygg" eller "dåliga knän".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.