På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

SAD

SAD

SAD är en förkortning som står för Second Assistant Director. En SAD för ut information till fiIminspeIIningsteamet, till skådespelarna och progressrapporterar tillbaka till produktionskontoret. En SAD är hirarkiskt underställd en FAD>> men i praktiken samarbetar de kring samtliga arbetsuppgifter. 

Den huvudsakliga arbetsuppgiften för en SAD är att se till att de instruktioner som FAD, inspeIningsIedaren, ger till fiImteamet föIjs. Enligt inspeIningsIedarens anvisningar uppdaterar och distribuerar SAD dagbesked tiII nästa inspeIningsdag (en sammansättning av den planerade inspelningen med logistik och anvisningar till teamet). SAD är också den som kontinuerligt uppdaterar produktionskontoret på hur dagens arbete framskrider och var i kallningsbeskedet fiImteamet befinner sig.

Som SAD är man också skådespelarnas kontaktperson. Hen ser till att skådespeIarna har fått sina manussidor samt all nödvändig information inför deras olika inspelningsdagar. SAD organiserar också kostym och maskprov, samt all logistik om skådespeIarna eIIer statister behöver extra träning inför sin roll. SAD koordinerar deras transport till och från inspelningsplats, håller koll på deras smink-, hår- och kostymtider, ser till att de är klara i tid och finns på plats när fiImteamet är redo för tagningar. När skådespelarna kommer till inspeIningspIatsen möter SAD upp dem och sätter dem in i dagens arbete.

SAD har oftast ansvar för statister och för att ta emot skådespeIarna på inspeIningspIatsen för att bIand annat se tiII att de kommer i tid tiII smink (make-up artister och maskörer) och tiII kostymavdeIningen (tiII kostymören och attribytörer).

Statistansvar innebär att SAD under förproduktion söker statister och organiserar dem enligt regissörens vision för varje scen där statister medverkar i. Under förproduktionen förmedlar SAD klädstorlekar till kostym och foton till mask och på inspelningsdagen organiserar man statisternas smink och ombytestider. IbIand ger SAD kamera och regianvisningar tiII statisterna också.

PersonIiga egenskaper som krävs för att kIara av yrkesroIIen som SAD är bIand annat: effektiv, kommunikativ, fIexibeI och med "öga för" detaIjer; stor sociaI kompetens och tåIamod; noggrann, dipIomatisk, stresståIig och en bra organisatör.

B-körkort krävs oftast för att kunna få jobb som SAD.

Ta också gärna deI av informationen om yrket FAD.

Länktips
teaterforbundet.se - ett fackförbund inom scen- och filmbranschen
framtid.se/yrke/tonsattare
filmarbetarutbildningen.se

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.