SAD

SAD

SAD är en förkortning som står för Second Assistant Director. En SAD för ut information till filminspelningsteamet, till skådespelarna och progressrapporterar tillbaka till produktionskontoret.

Som SAD är du underställd en FAD, men i praktiken samarbetar ni kring samtliga arbetsuppgifter. 

Den huvudsakliga arbetsuppgiften för en SAD är att se till att de instruktioner som inspelningsledaren ger till filmteamet följs. Enligt inspelningsledarens anvisningar uppdaterar och distribuerar SAD dagbesked till nästa inspelningsdag. SAD är också den som kontinuerligt uppdaterar produktionskontoret på hur dagens arbete framskrider och var i processen filmteamet befinner sig.

Som SAD är du också skådespelarnas kontaktperson. Du ser till att skådespelarna har fått sina manussidor samt all nödvändig information inför deras olika inspelningsdagar.

SAD organiserar också kostym och maskprov, samt all logistik om skådespelarna eller statister behöver extra träning inför sin roll. SAD koordinerar deras transport till och från inspelningsplats, håller koll på deras smink-, hår- och kostymtider, ser till att de är klara i tid och finns på plats när filmteamet är redo för tagningar. När skådespelarna kommer till inspelningsplatsen möter SAD upp dem och sätter dem in i dagens arbete.

SAD har oftast också ansvar för statister och deras smink och kläder. Statistansvar innebär att SAD under förproduktion söker statister och organiserar dem enligt regissörens vision för varje scen där statister medverkar i. Under förproduktionen förmedlar SAD klädstorlekar till kostym och foton till mask och på inspelningsdagen organiserar man statisternas smink och ombytestider. Ibland ger SAD kamera- och regianvisningar till statisterna också.

Utbildning

B-körkort krävs oftast för att kunna få jobb som SAD.

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasiets program, bl a Estetiska programmet eller Hantverksprogrammet.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrket som SAD måste du vara effektiv, kommunikativ, flexibel, ha "öga för" detaljer, stor social kompetens, tålamod, vara noggrann, diplomatisk, stresstålig och en bra organisatör.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.