FAD

FAD

FAD är en förkortning som står för First Assistant Director och är i Sverige oftast synonymt med inspelningsledare för filmproduktionsteamet. FAD har nära samarbete och får mycket hjälp av SAD.

En inspelningsledares viktigaste arbetsuppgift är att driva inspelningen på inspelningsplats. Man ska se till att det flyter på och att produktionen får sitt material under den tid som ar avsatt för just det ändamålet. 

Förproduktionen under filminspelningen är mycket viktig. En FAD planerar hela inspelningen. Man måste lära sig manuset noga och "bryta ned" det och lägga en så bra inspelningsplan som möjligt.

En bra inspelningsplan är en plan som funkar för alla parter, inklusive att skådespelarna inte ska få för spridda dagar, utan mer sammanhängande. Ju färre inspelningsdagar, ju billigare blir filmproduktionen. 

All viktig information till inspelningsteamet går via en inspelningsledare (FAD). En FAD måste se till att ge regissören och fotografer så bra förutsättningar att göra sitt jobb som möjligt. Detta gör FAD genom att organisera bra samarbete med alla avdelningar. FAD är också behjälplig i problemlösning av alla möjliga situationer som kan uppstå under inspelningen så att processen flyter på och den kreativa processen inte får någon negativ påverkan.

Att jobba som inspelningsledare (FAD) kräver förutom de teoretiska kunskaper också en hel del arbets- och livserfarenhet i allmänhet och kanske lämpar sig mer för en person som jobbat några år i filmbranschen.

Det är därför vanligt att man kanske börjar sin karriär i filmbranschen som exempelvis SAD (Second Assistant Director). 

Utbildning

Bra grundläggande gymnasieutbildning finns på Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Personliga egenskaper

FAD distribuerar också all info till alla avdelningar inom filmproduktionen och det krävs därför god ordningssinne och att kunna "hålla många bollar i luften" på en och samma gång.

De personliga egenskaper som krävs att man är tålmodig, lyhörd och stresstålig, diplomatisk, kommunikativ problemlösare som också är bra på att fatta snabba beslut och hantera eventuella konflikter och missförstånd, med andra ord man behöver vara en bra ledare och organisatör. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.