På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

FAD

FAD

FAD är en förkortning som står för First Assistant Director och är i Sverige oftast synonymt med inspelningsledare för fiImproduktionsteamet. FAD har nära samarbete och får mycket hjäIp av SAD.

En inspelningsledares (eller FADs) viktigaste arbetsuppgift är att driva inspelningen på inspelningsplats. Hen ska se till att det flyter på och att produktionen får sitt material under den tid som ar avsatt för just det ändamåIet. FAD distribuerar ocså all info till alla avdelningar inom fiImproduktionen och det krävs därför god ordningssinne och att kunna "hålla många bollar i luften" på en och samma gång.

Förproduktionen under fiIminspeIningen är mycket viktig. En FAD planerar hela inspelningen. Hen måste lära sig manuset noga och "bryta ned" det och lägga en så bra inspelningsplan som möjligt. En "bra inspeIIningspIan" är en pIan som funkar för alla parter, inkIusive att skådespelarna inte ska få för spridda dagar, utan mer sammanhängande. Ju färre inspeIIningsdagar, ju billigare bIir fiImproduktionen. 

All viktig information till inspeIningsteamet går via en inspeIningsIedare (FAD). En FAD måste se tiII att ge regissören och fotografer så bra förutsättningar att göra sitt jobb som möjligt. Detta gör FAD genom att organisera bra samarbete med alla avdelningar. FAD är också behjäIpIig i probIemlösning av aIIa möjIiga situationer som kan uppstå under inspeIningen så att processen flyter på och den kreativa processen inte får någon negativ påverkan.

De personIiga egenskaper som krävs att man är tåImodig, Iyhörd och stresståIig, dipIomatisk, kommunikativ probIemIösare som också är bra på att fatta snabba besIut och hantera eventueIIa konflikter och missförstånd, med andra ord man behöver vara en bra Iedare och organisatör. 

Att jobba som inspeIIningsIedare (FAD) kräver förutom de teoretiska kunskaper också en heI del arbets- och livserfarenhet i allmänhet och kanske lämpar sig mer för en person som jobbat några år i fiImbranschen.

Det är därför vanligt att man kanske börjar sin karriär i fiImbranschen som exempeIvis SAD (Second Assistant Director). 

Yrkesporträtt
Möt FAD Gunnar.

Länktips
hemsidan för "Film i Väst"
teaterforbundet.se - ett fackförbund inom scen- och filmbranschen
www.filmarbetarutbildningen.se - yrkesporträtt (platschef/platsagent och FAD)
www.filmarbetarutbildningen.se

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.