På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Filmklippare

Filmklippare

Filmklippare / redigerare / video editor ställer samman bilder och ljud till en färdig film. Det är ett konstnärligt arbete som kräver sinne för färg och form men också förmåga att tolka vad en bild eller scen betyder. Den dominerande metoden för att redigera film är digital redigering. Underlaget kan vara film eller video som digitaliseras före redigeringen, eller material som från början är inspelat digitalt.

Filmklipparen genomför redigeringsarbetet i en dator där bilder och sekvenser läggs samman längs en tidslinje. Arbetet börjar med att du går igenom och sorterar inspelat material. Därefter görs först en grovklippning och sedan justeringar så att det scen för scen bildas en ny helhet. I datorn finns också möjlighet att redigera bilderna och att skapa effekter av olika slag. I enklare produktioner ansvarar redigeraren även för att bestämma ljudet i filmen, det vill säga anpassa ljudet från inspelningen och eventuella ljudillustrationer till bilderna.

Den fortsatta processen från klippning till färdig film påverkas bland annat av hur det är tänkt att filmen ska distribueras. Informationen om vilket inspelat material som ska ligga på vilket ställe i filmen kan föras över till videoband, 35 mm-film eller ett filformat på internet allt efter behov.

Datortekniken fortsätter att utvecklas inom området. Det har bland annat fått till följd att uppdelningen i film och videoteknik är på väg att försvinna. Specialisering sker istället inom ett område, till exempel dramaproduktion / spelfilm, dokumentärer, musikproduktion eller reklamfilm.

Utbildning

Många filmklippare / redigerare är internutbildade vid filmföretag och inom televisionen.

Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på bl a  Samhällsvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Inspelningsassistenter sökes till långfilm (Stockholm)

Arbetsgivare / Ort: AZ Bemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 februari (3 månader 23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Filmpassare

Om jobbet
Nu söker vi inspelningassistener för en filminspelning under hösten 2021 och våren 2022. VAD INNEBÄR JOBBET? Ansvarar för de praktiska detaljerna i arbetet vid inspelning och kunna avlasta andra medlemmar i teamet med diverse uppgifter. Ser till att personer och föremål finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Tiderna varierar och arbetet bör ses som en extra inkomst vid sidan om annan inkomst eller studier. Jobbet är behovsstyrt och vi ser att du är flexibel och kan jobba med kort varsel. Arbetet är förlagt inom Storstockholms region primärt. VEM ÄR DU? Vi ser att du är lösningsorienterad och en lagspelare. Vi ser också gärna att du är social och inte har några problem att jobba längre och varierande dagar. Meriterat - Tidigare erfarenhet av arbete på filminspelningar eller liknande - Fler körkortsklasser än B. - Ett intresse för teknik, film och foto Krav - B-körkort - Flytande svenska/engelska - Kunna jobba vid kort varsel (bokning med 24 tim varsel)
Arbetsgivare
AZ Bemanning AB
Hemsida: http://azbemanning.se
Ansökan
Ansök senast 12 februari (3 månader 23 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.